ABD: Netanyahu müzakereleri zora sokuyor

img
ABD: Netanyahu müzakereleri zora sokuyor YDH

ABD'li üst düzey bir yetkili, Netanyahu tarafından yapılan bazı açıklamaların, Gazze ateşkesine ilişkin devam eden müzakereleri zorlaştırdığını söyledi.




YDH - ABD’li üst düzey bir yetkili, isminin açıklanmaması koşuluyla Fransız AFP ajansına yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu tarafından yapılan Gazze-Mısır sınırındaki kontrolün sürdürülmesi yönündeki açıklamaların, ateşkes anlaşmasına varılması yönündeki müzakerelerin ilerlemesine yardımcı olmadığını belirtti.

Bu açıklama, Times of Israel gazetesinin içeriden bir kaynağa dayanarak yayımladığı ve ABD'nin, Gazze-Mısır sınırındaki Selahaddin Koridoru konusunda Siyonist rejimin tutumunu desteklediğini iddia eden haberin ardından geldi.

Haberde, İsrail'in bazı endişelerden dolayı, bölgeden tamamen çekilmeyeceğini ABD’li yetkililere ilettiği kaydedilmişti.

Netanyahu, esirler yerine Selahaddin kontrolünü tercih ediyor

Bu arada rejim ordusu Gazze'de cesetleri bulunan altı esirin ölümleriyle ilgili soruşturmanın devam ettiğini duyururken, Netanyahu ve Ordu Sözcüsü Daniel Hagari’den peş peşe itiraflar geldi.

Netanyahu, ateşkes görüşmelerini müzakere eden üst düzey bir heyet ile yaptığı görüşmede, "Esirler ile Selahaddin koridoru kontrolünün sürdürülmesi arasında bir tercih yapmak zorunda kalırsak, şu anda Selahaddin koridorunu tercih ediyorum," diye konuştu.

Diğer yandan ordu sözcüsü Daniel Hagari de esirleri askeri operasyonlarla kurtarmanın mümkün olmadığını itiraf etti.

Hagari ayrıca Gazze'de cesetleri bulunan altı esirin ölümleriyle ilgili soruşturma yürütüleceğini duyurdu. 

Bununla beraber İsrail basınında yer alan haberlerde, Gazze'den çıkarılan altı İsrailli esirden beşinin, rejimin aylar önce Han Yunus'a düzenlediği kara harekâtı sırasında öldürülmüş olabileceği kaydedildi.

Kanal 12'nin haberinde, "İsrail ordusunun Han Yunus'a yönelik saldırıları, esirlerin ölümüne yol açmış olabilir," denildi.

Yedioth Ahronoth ise İsrail'in bölgeye düzenlediği bombardıman sonucunda esirlerin tünelde boğularak öldüğünü yazdı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden The Wall Street Journal ise, İsrail güvenlik yetkililerinden aldığı bilgilere dayanarak, ateşkes anlaşmasına varılamaması halinde daha fazla esirin ölü olarak döneceğine dair genel bir kanı olduğunu vurguladı.