Mısır'dan İsrail-ABD önerisine ret

img
Mısır'dan İsrail-ABD önerisine ret YDH

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün Kahire'ye önemli bir ziyaret gerçekleştirerek Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ile görüşmelerde bulundu.




YDH- İsrail basınında yer alan haberlere göre Mısır, İsrail'in Philadelphia Ekseni'ndeki rolüne ilişkin İsrail-ABD önerisini geri çevirdi.

Kısa bir ziyaret için Doha’ya giden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Katar, Mısır ve ABD’nin bir anlaşmaya varmak için taraflarla birlikte çalıştığını kaydederek, Mısır ve Katar’ın anlaşmayı onaylamak için doğrudan Hamas ile iletişim kurduğunu açıkladı. 

Ziyaretle eş zamanlı olarak bir İsrail heyeti, Amerikan yetkililerin katılımıyla Mısır heyetiyle Philadelphia Ekseni ve Refah Sınır Kapısı ile ilgili görüşmeler yaptı.

 “Tüm tarafların onayını almak için çalışıyoruz” diyen Blinken, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun anlaşmayı kabul ettiğini ve Hamas'tan da benzer bir yanıt gelmesini umduğunu ifade etti.

Blinken, ABD'nin İsrail'in Gazze'yi uzun süreli işgaline karşı duruşunu yineleyerek, Mısır ve Katar'ın Hamas'ın onayını almak ve İsrail'in kabulüyle uyumlu hale getirmek için belirsiz şartları açıklığa kavuşturmaya çalıştığını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı’nın bu açıklamaları, Netanyahu’nun Netzarim ve Philadelphia eksenlerinin işgalini sürdürme konusundaki açıklamalarına bir yanıt olarak değerlendirildi.

Öte yandan Hamas müzakerelere ilişkin bir açıklama yayınlayarak, ABD Başkanı Joe Biden’ın teklifi ve BM Güvenlik Konseyi kararı temelinde 2 Temmuz’da üzerinde anlaşmaya vardığı hususları uygulamaya hazır olduğunu yineledi.

Açıklamaya göre, üç aşamalı ateşkes anlaşmasının ilk aşamasında Biden’ın teklifinin şunları öngördüğü kaydedildi:

“Acil, tam ve eksiksiz bir ateşkes, İsrail güçlerinin sınır hattına çekilmesi, Yerinden edilmiş kişilerin, Gazze’nin tüm bölgelerinden koşulsuz ve kayıtsız bir şekilde evlerine dönmesi, İki taraf arasında ciddi bir esir takası anlaşması yapılması, ilk aşamadaki müzakerelerin, kalıcı bir ateşkes ve İsrail güçlerinin Gazze’den tamamen çekilmesi ile sonuçlanması.”

Hamas yayınladığı açıklamada ayrıca, Netanyahu’nun müzakereler için yeni şartlar eklediğini bildirdi. 

Açıklamaya göre Netanyahu’nun söz konusu yeni şartları şöyle sıralandı:

“Refah Sınır Kapısı’ndan ve Philadelphia ile Netzarim eksenlerinden çekilmeme, güneyden kuzeye doğru evlerine dönen yerinden edilmiş kişilerin denetlenmesi, esir takası anlaşmasında mutabık kalınan hususların değiştirilmesi, yani anlaşmanın içeriğinin boşaltılması, insani yardımların ve yeniden inşa çalışmalarının önceki şartların kabul edilmesine bağlanması, ABD’den İsrail’in karar vermesi halinde savaşı yeniden başlatmasını sağlayacak yazılı bir taahhüt talep edilmesi.”

Bunun yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’den ayrılır ayrılmaz, işgal hükümeti başkanı Benyamin Netanyahu, Filistin direnişiyle esir takası anlaşması müzakerelerini bugüne kadar engelleyen önceki tutumunu yeniden ortaya koydu. 

Söz konusu tutumun temelde iki noktada toplandığı kaydedilirken, bunlardan birincisinin, Gazze’ye yönelik savaşı sona erdirmemek, ikincisinin ise, Gazze’deki Philadelphia ve Netzarim eksenlerinden geri çekilmemek olduğu bildiriliyor.

Çeşitli haber ajanslarına konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili, Netanyahu ile yaptığı toplantıda Blinken'in, İsrail'in Philadelphia’da kalma talebini kabul ettiğine dair haberlerin doğru olmadığını belirterek, ateşkesi sağlamak amacıyla bu hafta devam edecek görüşmeleri beklediğini söyledi.

İsrail Walla haber sitesi de, üst düzey bir Amerikalı yetkilinin, “Bu konuda Netanyahu ile anlaşmış değiliz” dediğini yazdı.

İsrail medyası, Netanyahu’nun, “Bir anlaşmaya varılacağı kesin değil. İsrail ordusu, hiçbir şekilde Philadelphia ve Netzarim eksenlerinden çekilmeyecek” şeklinde açıklamalarda bulunduğunu aktardı.

Yine İsrail medyasına göre Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı'na İsrail'in Hamas ortadan kaldırılana kadar savaşı durdurmayacağını söylediğini belirtti.

Netanyahu’nun tutumunu bir anlaşmaya varılmasını engellemekle suçlayan müzakere heyetinin sözlerine ilişkin Netanyahu'ya yakın isimlerin, "Başbakan'ın pozisyonu müzakere ekibinin hoşuna gitmiyorsa, görevden ayrılabilirler" dediği aktarıldı.

İsrail Kanal 12 ise, “Netanyahu’nun müzakere heyetine, İsrail’in Philadelphia’da kontrolü sürdürmesi ya da esirlerin iadesi arasında bir seçim yapmak durumunda kalması halinde, şu anda Philadelphia eksenini tercih edeceğini söylediğini” aktardı.