Hamas: İsrail çekilmezse ateşkes anlaşması da olmaz

img
Hamas: İsrail çekilmezse ateşkes anlaşması da olmaz YDH

Gazze'de diyaloğu teşvik etmeyi amaçlayan ve ABD tarafından desteklenen son öneri, direnişin ateşkes için öne sürdüğü temel talepleri karşılamadı.




YDH- The Cradle'a göre,  22 Ağustos'ta Hamas ve Filistin İslami Cihad, İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesini zorunlu kılmayan herhangi bir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini belirten ortak bir bildiri yayınladı.

Bu açıklama Filistin İslami Cihad Genel Sekreteri Ziad Nakhala ile Hamas Şura Konseyi Başkanı Muhammed Derviş arasında Katar'ın başkenti Doha'da yapılan toplantının ardından geldi.

Bildiride Filistin halkına karşı devam eden saldırganlığın acilen durdurulması ve işgalci liderlerin insanlığa karşı eylemlerinden sorumlu tutulması gerektiği vurgulandı.

Ortak açıklamada, “Direnişin ve Filistin halkının herhangi bir anlaşmaya varılması konusundaki tutumu, saldırganlığın kapsamlı bir şekilde durdurulması, Şerit'ten tamamen çekilmesi, yeniden inşanın başlaması ve ciddi bir takas anlaşmasıyla kuşatmanın sona erdirilmesidir” denildi.

Açıklamada ayrıca “işgal liderleri, saldırganlığı sürdürme konusundaki ısrarları ve önceki aşamalarda yapılanları, özellikle de 2 Temmuz'da Hamas tarafından onaylanan öneriyi inkar etmeleri nedeniyle arabulucular tarafından üstlenilen çabaları boşa çıkarmaktan sorumlu” tutuldu. 

Hamas ve Filistin İslami Cihad açıklamasında ayrıca Gazze halkına yeterli miktarda insani yardımın derhal ulaştırılması çağrısı yinelenerek İsrail'in “toplu cezalandırmaya devam etmesinin sonuçları” konusunda uyarıda bulunuldu.

Açıklama, Hamas'ın katılmadığı yeni tur ateşkes görüşmelerinin önümüzdeki günlerde başlaması beklenirken geldi.

Görüşmelerin ilk olarak Çarşamba günü Mısır'ın başkentinde yapılması planlanmıştı ancak belirsiz bir tarihe ertelendi.

Müzakerelerle ilgili üst düzey Kahire toplantısı Cumartesi ya da Pazar günü yapılacak.

İsrailli bir yetkili Perşembe günü Yedioth Ahronoth'a yaptığı açıklamada, müzakere ekibinin Mısır ile Philadelphi dosyası da dahil olmak üzere aradaki boşluğu kapatmak için gece gündüz çalıştığını söyledi.

Hamas, Washington'un İsrail'in kabul ettiğini söylediği ABD destekli yeni teklifi, grubun kalıcı ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesi ve diğer bazı konulardaki taleplerini karşılamadığı gerekçesiyle reddetti.

Bir Hamas yetkilisi 20 Ağustos'ta el-Şark'a yaptığı açıklamada teklifin Hamas'ın şart koştuğu gibi İsrail'in Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru'ndan çekilmesini içermediğini söyledi.

Netanyahu da 20 Ağustos'ta İsrail'in Gazze-Mısır sınırından çekilmeyi reddedeceğini teyit etmişti.

Kaynak ayrıca teklifin, bir anlaşmanın parçası olarak kuzey şeridine dönecek yerinden edilmiş Gazzelileri denetlemek için bir tarama mekanizması talep ettiğini söyledi - bu da İsrail'in son müzakereleri zorlaştıran birçok koşulundan biri.

Kaynağa göre ABD önerisi “kalıcı bir ateşkesin ikinci aşamada belirli bir sınır dahilinde görüşüleceğini ve Hamas'ın İsrail'in taleplerini kabul etmemesi halinde ordunun savaşa geri döneceğini ve askeri operasyonlarını sürdüreceğini” belirtiyor.