Ateşkes müzakerelerinde yeni teklif

img
Ateşkes müzakerelerinde yeni teklif YDH

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun yeni ateşkes önerisini kabul ettiğini açıkladı. Hamas ise bu öneriyi reddederek direnişin devam edeceğini vurguladı.




YDH - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Siyonist rejimin başındaki Netanyahu’nun sunduğu yeni ateşkes teklifini kabul ettiğini duyurdu.

Ancak Blinken, Filistin direniş hareketi Hamas’ı bu teklifi reddetmekle suçlayarak, işgalci İsrail’in politikalarına destek verdiğini bir kez daha gösterdi.

Bu açıklamaların ardından, bölgedeki arabulucular, işgalci güçlerle direniş hareketi arasında kabul edilebilecek çözümler arayışına girdi.

Yeni müzakere süreci, Siyonist rejimin Gazze’nin güneyindeki Selahaddin Koridoru ve Refah Sınır Kapısı’ndaki işgalini sürdürme isteği ile Gazze’nin ortasında bulunan Netzarim Koridorundaki askeri varlığının devamı üzerine yoğunlaşıyor. 

Hamas, bu teklifin Filistin halkının haklarını gasp etmeye yönelik olduğunu belirterek, müzakereleri sonlandırma tehdidinde bulundu. Bu gelişmelerin ardından, ABD ve bölgedeki işbirlikçi rejimler, direnişi bastırmak için yeni yöntemler geliştirme arayışına girdi.

Lübnan’da yayın yapan el-Ahbar gazetesinin haberine göre Mısır rejimi, ABD’den Siyonist rejimin Gazze’deki varlığını sonlandıracak alternatif çözümler talep etti.

Gündemdeki yeni öneri, Selahaddin ve Netzarim eksenleri ile Refah Sınır Kapısı’ndaki Siyonist güçlerin yerine BM kontrolündeki kuvvetlerin yerleştirilmesini öngörüyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi işbirlikçi ülkelerin, böyle bir anlaşmanın gerçekleşmesi halinde, BM himayesinde bu güçlere katılmaya hazır olduğu iddia ediliyor.

Aynı kaynaklar, ABD’nin şu anda Siyonist rejimi, Katar ve Mısır’ın ise Hamas’ı bu öneriye ikna etmeye çalıştığını belirtiyor.

Bu arada, Siyonist rejimin savaş suçlarından sorumlu Savunma Bakanı Yoav Gallant, Selahaddin koridoruna yaptığı ziyaret sırasında, Refah’taki 150 tünelin imha edildiğini ve işgal güçlerinin sınırdaki görevinin sona erdiğini ilan etti.

Siyonist medyadaki bazı analistler, Gallant’ın bu açıklamalarını Siyonist rejimin, Filistin direnişine karşı geri adım atmaya başladığının bir işareti olarak yorumladı.



Makaleler

Güncel