İsrail'de bakan ve istihbarat çatışması

img
İsrail'de bakan ve istihbarat çatışması YDH

İsrail Emniyet Bakanı Itamar Ben-Gvir, Şin Bet Başkanı Ronen Bar'ın üst düzey İsrailli yetkilileri işgal altındaki Batı Şeria'da yerleşimci şiddeti konusunda uyardığı mektubun ardından görevden alınması çağrısında bulundu.




YDH - İsrail iç istihbarat kurumu Şin Bet'in başkanı Ronen Bar, Başbakan Benyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Ben-Gvir dışındaki diğer üst düzey bakanlara gönderdiği mektupla işgal altındaki Batı Şeria'da yerleşimci şiddeti konusunda uyardı.

Bar mektubunda, yerleşimcilerin Kalkilya'nın doğusundaki Filistin köyü Jit'e saldırarak bir Filistinli genci şehit ettiği ve bir diğerini de ağır yaraladığı son olaya işaret etti.

Bar, ırkçı yerleşimcilerin devam eden eylemlerinin daha fazla kan dökülmesine ve daha geniş çaplı bir çatışmaya yol açabileceği uyarısında bulundu.

"Bu mektubu bir Yahudi, bir İsrailli ve savunma kurumunun bir üyesi olarak endişeyle dolu ağır bir kalple yazıyorum," diyen Bar, ‘Tepe Gençliği’ olarak adlandırılan grup tarafından uygulanan ve giderek artan ‘Yahudi terörü’ sorununa değindi.

Burada yasa dışı ileri karakollar kurmaları ve Filistinlilere karşı şiddet eylemleri gerçekleştirmeleriyle bilinen ırkçı ve faşist İsrailli yerleşimciler söz konusu.

Bar, bu  grupların artan yüzsüzlüğüne dikkat çekerek, güvenlik güçleriyle doğrudan çatışmalar ve bazen hükümet kaynaklarından temin edilen silahların kullanımı da dahil olmak üzere gizli şiddetten açık şiddete doğru bir kayma olduğunu belirtti.

Yetkili, bu olguyu engellemek için bakanlıklar, hahamlar ve yerel liderler arasında işbirliğinin önemini vurguladı.

Bar'ın uyarılarına yanıt olarak Ben-Gvir, yakın zamanda yapılan bir güvenlik kabinesi toplantısında Bar'ın görevden alınmasını talep etti.

İsrailli gazeteler Israel Hayom ve Maariv'in haberine göre Netanyahu ve diğer bakanlar Ben-Gvir'in 7 Ekim saldırılarıyla ilgili istihbarat zafiyeti iddialarını da içeren suçlamalarına karşı Bar'ı savundu.

Ben-Gvir, Bar'ı terör tehditlerini görmezden gelmek ve hükümet karşıtı protestolara destek vermekle suçladı.

Bar'ın eylemlerinin ordunun etkinliğini zayıflattığını ve Bar'ın siyasi müdahaleye karıştığını iddia etti.