İsrail'den Mısır'a, Mısır'dan Hamas'a baskı

img
İsrail'den Mısır'a, Mısır'dan Hamas'a baskı YDH

Devam etmekte olan ateşkes müzakerelerinde İsrail, Philadelphia ve Refah sınır kapısı üzerindeki kontrolünü sürdürmek amacıyla Camp David Anlaşmalarında bir revizyon önerdi.




YDH- Amerikalı ve İsrailli kaynaklara göre, üst düzey bir İsrail istihbarat ekibi hem ABD'li hem de Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere dün Kahire'ye geldi. 

Bu heyette ŞinBet şefi Ronen Bar, Mossad şefi David Barnea ve İsrail ordusunun stratejik planlama bölümünü yöneten General Eliezer Toledano gibi önde gelen isimler yer aldı.

Görüşmeler Philadelphia Ekseni ve Refah sınır kapısına odaklanırken Kahire bu müzakerelerde hem arabulucu hem de kilit müzakere unsuru olarak kabul edildi. 

Görüşmeler, Mısır topraklarını Gazze'ye bağlayan sınır kapısı üzerindeki etkileri nedeniyle önem taşıyor. 

Kısa bir süre önce İsrail, Mısır'dan bölgedeki sınırı ve askeri varlığı belirleyen Camp David Anlaşmaları'nı İsrail'in askeri varlığının artmasına izin verecek şekilde değiştirmesini talep etti. 

Ancak bu talep Kahire tarafından kesin bir dille reddedildi.

Amerikan haber sitesi Axios'a göre, İsrailli yetkililer Kahire'ye, İsrail birliklerinin Philadelphia Koridoru'ndaki konumunu gösteren gözden geçirilmiş bir haritayla gitti. 

Bu kaynaklar, harita asker sayısında bir azalmayı yansıtsa da İsrail güçlerinin koridor boyunca varlıklarını sürdürmeye devam ettiğini belirtti. 

Ayrıca İsrail'in Mısır sınırı boyunca sekiz gözlem kulesi kurulmasını önerdiği de vurgulandı. Ancak ABD'li yetkililer bunun iki kuleye indirilmesini önermiş ve bu öneri Mısırlı yetkililer tarafından reddedilmişti. 

Wall Street Journal, Mısırlı yetkililere atıfta bulunarak Kahire'nin ABD'den, İsrail'in herhangi bir anlaşmanın ilk aşamasında Philadelphia Ekseni'nden çekilmesi durumunda, sürecin aksaklıklarla karşılaşması halinde sonraki aşamalarda yeniden girmeyeceğine dair güvence istediğini de kaydetti.

Önümüzdeki Pazar günü Kahire'de Katarlı arabulucuların katılımıyla yeni bir müzakere turunun yapılacağı bildirildi.

İsrailli Kanal 12, bu toplantı öncesinde İsrail heyetinin mevcut boşlukları doldurmak için aracı ülkelerin temsilcileriyle işbirliği yapacağını belirtti. 

Haberde ayrıca Hamas'ın Kahire'deki görüşmelere katılması için çeşitli taraflardan ciddi baskı gördüğü de vurgulanıyor. 

Bu arada İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ofisinden dün yapılan iki açıklamayla İsrail'in güçlerini Philadelphia'dan çekmeye hazırlandığı yönündeki iddialar yalanlandı. 

Açıklamalarda uluslararası güçlerin Philadelphia eksenine konuşlandırılmasına ilişkin tartışmaların asılsız olduğu belirtilirken Netanyahu bölgede İsrail otoritesini sürdürme konusundaki kararlılığını yineledi. 

Bu açıklamalardan önce Axios, ABD Başkanı Joe Biden'ın Netanyahu ile iletişime geçerek İsrail'in Philadelphia Ekseni konusunda esneklik göstermesini beklediğini ifade ettiğini bildirmişti. 

Siteye konuşan ABD'li yetkililere göre Kahire görüşmeleri bir anlaşmaya varılmasının önündeki son engelleri de ortadan kaldırmayı amaçlıyor.