Netanyahu'ya koro halinde suçlama

img
Netanyahu'ya koro halinde suçlama YDH

İsrail kapsamlı bir savaşa doğru büyük adımlar atarken, Haaretz'in ''müzakereleri çarpıtma ustası'' olarak nitelediği Netanyahu'ya yönelik suçlamalar İsrail'de gitgide büyüyor




YDH-  Haaretz'e göre, İsrail eski Başbakanı Ehud Olmert, Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirleri geri almak istemediğini belirtti.

Haaretz'de bir makale yazan Olmert şu ifadelere yer verdi:

''Gazze Şeridi'ndeki savaşın devam etmesi ve kuzeyde Hizbullah'la genişlemesi, Hamas ve Hizbullah'ın yanı sıra Yemen silahlı kuvvetleri gibi Suriye ve Irak'ta İran destekli gruplar gibi diğer taraflarla da kapsamlı bir savaşın çıkma ihtimalini artıracaktır. Böyle bir senaryo elbette İsrail için gerçek bir tehdit teşkil ediyor ve çok sayıda asker ve yerleşimcinin ölümüne yol açacak bir adımdır.''

Haaretz ise, Netanyahu için esirlerin ikincil bir mesele olduğunu kaydederek, Netanyahu’nun yalan söylediğini ve ateşkes görüşmelerini engellediğini bildirdi.

Öte yandan, Haaretz'in askeri ilişkiler analisti Amos Harel, “İsrail halkı yorgun, bitkin ve yaşam sorunları konusunda endişeli; bazıları da gelecek yeni ihtiyati tedbir kararlarından endişe ediyor” dedi.

Harel, "Ordu bir noktada sessizliğini bozmalı ve Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin profesyonel görüşünü kamuoyuna açıklamalıdır" ifadelerini kullandı.

Olmert, İsrail Savaş Bakanı Yoav Galant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevy, ŞinBet şefi Ronen Bar ve Mossad şefi David Barnea'yı, Netanyahu'nun önümüzdeki günlerde Gazze'de ateşkes anlaşmasına varmak için müzakereleri engellemesi durumunda istifalarını ortaklaşa açıklamaya çağırdı.

Haaretz'de ayrıca “Esirler yavaş yavaş Hamas'ın tünellerinde çürümeye başladı ve Netanyahu'nun ikincil figürleri haline geldi” ifadelerine yer verildi.

Gazete, “Netanyahu bazen müzakereye hazır olduğunu söylüyor, bazen de İsrail heyetinin ipini uzatıyor, esnek olacağını söylüyor ama birdenbire yeni koşullar ekliyor. Kapalı siyasi salonlarda ateşkes anlaşmasının olmadığını söylüyor ve bu sırada daha fazla esir ölüyor” dedi.

Haaretz, Netanyahu'yu müzakereleri bozmada bir sanatçı olarak tanımlayarak, onun çok konuştuğunu ama hiçbir şey yapmadığını belirtti.

Gazete, İsrailli esirleri terk edecek şekilsel müzakereler yürütmesine izin verilmemesini istedi.