İsrail basını: Bölgesel savaşa hazır değiliz

img
İsrail basını: Bölgesel savaşa hazır değiliz YDH

İbranice yayın yapan Makor Rishon gazetesi, rejimin 'uçurumun eşiğinde' olduğunu ve bölgesel bir savaşa hazır olmadığını yazdı.




YDH - İsrail medyası, Gazze Şeridi'nde olası bir ateşkes ve esir takası anlaşması konusunda askeri ve siyasi liderler arasındaki görüş ayrılıklarının arttığını bildirdi.

Bu anlaşmazlıkların devam eden çatışmanın istikrarını ve Hamas'ın elindeki esirlerin kaderini tehdit ettiği ileri sürüldü.

Makor Rishon gazetesi ayrıntılı bir haberde, 'sadece esirlerin değil, tüm savaşın kaderinin tehlikede olduğunu' vurgulayarak tırmanan anlaşmazlığa dikkat çekti. 

Haberde, güvenlik ve askeri kurumların geçici bir ateşkesi savunurken, anlaşmaya karşı çıkanların savaşı şimdi durdurmanın felaket olacağına inandıkları belirtildi.

Gazete, “Zaman geçtikçe daha da uzlaşmaz hale geliyorlar," ifadesini kullandı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun özellikle Selahaddin ve Netzarim koridorları gibi kilit noktalarda işgal ordusunun varlığıyla ilgili stratejik kararlar konusunda askeri yetkililerle anlaşmazlık yaşadığı kaydedildi.

Habere göre Genelkurmay, ateşkesi, özellikle İsrail'in kuzeyinde tansiyon yükselirken, yeniden toparlanmak için bir fırsat olarak görüyor.

Çatışmaların durması siyasi liderlerin ülkenin gelecekteki yönü konusunda stratejik kararlar almasına olanak tanıyacak.

Gazeteci Ari Shavit, İsrail'in savaşın başlangıcında yaşadığı 'iç birliğin hızla parçalanması' konusunda uyarıda bulunarak, iç çatışma ve yükselen nefretin varoluşsal bir tehdit oluşturduğuna işaret etti.

Shavit, “Uçurumun eşiğindeyiz ve her an düşük yoğunluklu bir bölgesel savaş, hazırlıklı olmadığımız yüksek yoğunluklu bir çatışmaya dönüşebilir,” diye yazdı.

Öte yandan CNN, Netanyahu hükümeti ile İsrailli güvenlik yetkilileri arasında derin görüş ayrılıkları olduğunu doğruladı ve Başbakan'ın ateşkes müzakerelerini baltaladığı yönündeki suçlamaları aktardı.

Kanal, geçici bir anlaşmaya varılsa bile bunun çatışmalar yeniden başlamadan önce sadece birkaç hafta sürebileceği uyarısında bulundu.



Makaleler

Güncel