Biden'dan Netanyahu'ya çağrı

img
Biden'dan Netanyahu'ya çağrı YDH

Biden, Netanyahu'ya sayısız yerinden edilmiş Filistinlinin rejimin acımasız saldırılarından kaçarak sığındığı Refah yakınlarındaki sınır bölgesinden askerlerini geri çekmesi çağrısında bulundu.




YDH - Axios'a konuşan İsrailli yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'dan, esir takası ve ateşkes müzakerelerini kolaylaştırmak için işgal güçlerini Mısır-Gazze sınırının bir bölümünden çekmesini istediğini bildirdi.

Çarşamba günü bir telefon görüşmesi sırasında yapılan talep, yerinden edilmiş pek çok Filistinlinin sığındığı Refah yakınlarındaki sınır boyunca 1 ila 2 kilometrelik bir şeritten askerlerin geri çekilmesine odaklandı.

Bir başbakanlık danışmanına göre Netanyahu, bir İsrail mevzisinin yerini değiştirmeyi kabul ederek kısmen razı oldu.

Bu taviz, ABD'nin İsrail'in anlaşmanın ilk aşamasında Selahaddin koridoru olarak adlandırılan bölgede başka güçler bulundurma konusundaki tutumunu desteklemesine yol açtı.

İsrail güçlerinin bu stratejik sınır bölgesi boyunca konuşlandırılması müzakerelerde önemli bir ihtilaf noktası haline geldi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, cuma günü Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde, bölgesel gerilimin tırmanmasını önlemek için Gazze'de ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.

CIA Direktörü Bill Burns de devam eden görüşmelere katılmak üzere aynı gün Kahire'ye geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby Perşembe günkü görüşmelerin yapıcı geçtiğine dair 'ilk işaretler' olduğunu belirterek Hamas dâhil tüm tarafları anlaşmanın uygulanması için çalışmaya çağırdı.

İsrailli ve Mısırlı yetkililer, perşembe günü Kahire'de yaptakları görüşmelerde birliklerin konuşlandırılması konusundaki görüş ayrılıklarını giderdi.

İsrail Mısır'a askerlerin konuşlanacağı yerlerle ilgili harita önerileri sundu ve Mısır'ın bu önerileri Hamas'a iletmesi bekleniyor.

Pazar günü Kahire'de bir tur görüşme daha yapılması planlanıyor ve yetkililer Hamas'ın da katılımıyla anlaşmanın ilerletilmesini umuyor.