Son yapılan bir anket, halkın %75'inin İsrail'in kuzeydeki savaşı “çok kötü” yönettiğini düşündüğünü ortaya koydu.
YDH- İsrail Kanal 12 tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, halkın %75'i İsrail'in kuzeydeki savaşı “çok kötü” yönettiğini düşünüyor. Sadece halkın %18'i hükümetin savaşı “iyi” yönettiğine inanıyor.
Anket ayrıca, halkın %55'inin erken seçimden yana olduğunu ve yeni liderlik arzusunu dile getirdiğini, %36'sının ise mevcut yönetimin görev süresini tamamlamasını tercih ettiğini ortaya koydu.
Ankete göre, İsraillilerin çoğunluğu esir anlaşmasını destekliyor. Katılımcıların %59'u esir takası için bir anlaşmayı desteklediğini söylüyor. Katılımcıların %21'i ise anlaşmanın medyada duyurulduğu şekliyle kabul edilmesine karşı olduğunu belirtti. Yüzde 20'si ise “bilmediğini” ifade etti.
Netanyahu'nun, kaçırılanların iadesi konusundaki düşünceleri ile ilgili olarak katılımcıların %50'si Netanyahu'nun esir takası krizini ele alırken siyasi kaygılarla hareket ettiğini düşünüyor. Yüzde 37'si Netanyahu'nun aslında “kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini” düşünüyor. Yüzde 13'lük bir kesim ise soruya “bilmiyorum” yanıtını verdi.
Geçtiğimiz ay Jewish People's Policy Institute (JPPI) tarafından yapılan bir anket de İsrailli yerleşimcilerin çoğunluğunun Başbakan Benyamin Netanyahu'ya, kabinesine ve İsrail askeri yönetimine güvenmediğini ortaya koymuştu.
Ankete göre, İsrail ordusuna duyulan güven büyük ölçüde azalmış olup, katılımcıların %55'i ordunun liderliğine olan güvenlerinin düşük olduğunu ifade etmişti.
Hizbullah, Hamas'ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu’nun hemen ardından, yani 8 Ekim'de Gazze'deki çatışmaları desteklemek amacıyla İsrail’e karşı operasyonlara başlamıştı.
Lübnan direniş hareketi, İsrail rejimi Gazze'ye yönelik savaşını sürdürdüğü müddetçe misilleme saldırılarını devam ettirme sözü vermişti.
İsrail'in 2000 ve 2006 yıllarında Lübnan'a karşı yürüttüğü iki savaş, Hizbullah'ın güçlü direnişiyle karşılaşmış ve her iki savaş da Siyonist rejimin geri çekilmesiyle sonuçlanmıştı.