Hizbullah'ın vurduğu yerin özellikleri

img
Hizbullah'ın vurduğu yerin özellikleri YDH

Direnişin uzun insansız uçaklarla hedef aldığı askeri istihbarata bağlı Birim 8200 hakkında neler biliniyor?




YDH - Hizbullah'ın İsrail'de hedef aldığı ve Genel Sekreter Seyyid Hasan Nasrallah'ın da konuşmasında adından söz ettiği rejimin 'Birim 8200' askeri istihbarat teşkilatı, Siyonist rejimin istihbarat kurumlarının 'sinir ağı' olarak tanımlanıyor.

İsrail ordusunun önde gelen elektronik istihbarat birimi olan Birim 8200, ülkenin savunma ve istihbarat stratejisinde kritik bir rol oynuyor.

SIGINT (Elektronik İstihbarat) birimi olarak bilinen bu birimin merkezi Ramat Haşaron'daki Glilot kamplarında bulunuyor.

İsrail'deki en büyük gizli dinleme üssü olan birim, kendine özgü yasalarla yönetilen son derece gizli ve hiyerarşik bir askeri yapı içinde faaliyet gösteriyor. 

Birim 8200, genelde İsrail istihbarat kurumunun sinir ağı olarak tanımlanıyor ve ülkenin siber ve elektronik casusluk yeteneklerinin bel kemiğini oluşturuyor. 

Birim, İsrail ordusunun merkezi istihbarat toplama birimi olarak, dünyanın en gelişmiş ve etkili teknik istihbarat birimlerinden biri olma özelliğine sahip. 

Birimin öncelikli odak noktası elektronik casusluk, siber savaş ve gelişmiş bilgisayar korsanlığı operasyonlarının yürütülmesinden sorumlu olduğu siber alan.

Birim 8200'ün kökenleri 1930'lu yıllardaki İngiliz Mandası dönemine kadar uzanıyor.

Resmi olarak 1948 yılında 'Merkezi Toplama Birimi' adı altında İsrail ordusuna dahil edilmiş ve daha sonra Ekim 1973 Savaşı'ndan sonra Birim 8200 olmadan önce birkaç yeniden markalaşma aşamasından geçmişti.

Başlangıçtaki görevi düşman yayınlarını ve iletişimini yakalayarak istihbarat toplamak, şifreleri çözmek ve temel istihbarat bilgileri sağlamaktı.

Nisan 2024'te önemli bir veri ihlali, Birim 8200'ün mevcut komutanının kimliğini açığa çıkardı.

O zamana kadar düşük bir profil sergilemeyi başaran Yarbay Yossi Sariel, e-ticaret platformu Amazon'da takma bir isimle bir kitap yayımlayarak yanlışlıkla kimliğini ifşa etti.

Yapay zekanın istihbarat ve muharebe operasyonlarına entegrasyonuna odaklanan kitap, Sariel'in kişisel internet sitesine bağlanarak kimliğinin açığa çıkmasına neden oldu.

Birim 8200'ün kurucusu olarak tanınan Mordechai Almog, İsrail ordusunun istihbarat toplama kabiliyetlerinin şekillendirilmesinde çok önemli bir rol oynadı.

Kritik rolüne rağmen Birim 8200 kendi payına düşen ciddi skandallara imza attı. Birim, Ekim 1973 savaşı sırasında zamanında uyarı yapmamış ve daha yakın zamanda ise Aksa Tufanı operasyonu sırasında erken uyarı sistemindeki zaafiyetleriyle öne çıkmıştı.

Birim 8200, istihbarat analisti ve Haaretz gazetesi yazarı Yossi Melman tarafından sık sık 'istihbarat oyuncak fabrikası' olarak adlandırılan sıkı eğitim programıyla ünlü.

Birimdeki askerler bilim, teknoloji ve istihbarat alanlarındaki uzmanlıkları nedeniyle seçilen seçkin kişiler arasında.

Askerler, 'ölüm kalım' olarak görülen yoğun bir eğitimden geçiyor ve operasyonel mükemmelliği sağlamak için deneme yanılma yoluyla sürekli değerlendiriliyor.

Birim üyelerinin aynı zamanda muharebe manevralarına da katılmaları gerekmekte, bu da onları hem siber hem de savaş alanı becerileriyle donatıyor.

Üyeleri arasında Arapça ve Farsça gibi dillerde yeterlilik yaygın ve bu da Orta Doğu'da istihbarat operasyonları yürütme kabiliyetlerini artırıyor.