İsrail yerleşimleri bütçe kesintileriyle karşı karşıya

img
İsrail yerleşimleri bütçe kesintileriyle karşı karşıya YDH

Siyonist rejimin, Gazze savaşı nedeniyle sınır bölgelerinden tahliye edilen güney yerleşimcilerine destek için kuzey yerleşimlerine bütçe kesintisi uygulaması öfkeyi körükledi.




YDH - Siyonist rejimin pazar günü Lübnan direnişine yönelik saldırısının ardından, işgal altındaki kuzey topraklarında yaşayanlar, ciddi bütçe kesintileriyle karşı karşıya kaldıkları haberini aldı.

Rejim, bölgeden tahliye edilen güney yerleşimcilerini desteklemek için bütçelerinden yaklaşık 200 milyon şekel ayırdı.

İşgalci hükümet, mevcut ödenekleri ay sonunda sona erecek olan yerinden edilmiş güney sakinlerine fon sağlamaya devam etmek için pazar günü yaklaşık 496 milyon şekellik bir indirimi onayladı.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, bütçenin 2024 yılı sonuna kadar 3,4 milyar şekel artırılmasını önerdi.

Yasal kısıtlamalar nedeniyle Maliye Bakanlığı kuzeydeki yerleşimlerin bütçesinden yaklaşık 200 milyon şekel 'ödünç' aldı ve revize edilmiş bir bütçenin onaylanmasının ardından fonları iade etme sözü verdi.

Ancak yerel liderler geri ödeme olasılığı konusunda kuşkularını dile getiriyor.

Kuzey Cephe Yerleşimleri Forumu Başkanı ve Mateh Asher Bölge Konseyi Başkanı Moshe Davidovitz, Yedioth Ahronoth gazetesine verdiği demeçte hükümetin eylemlerine tepki göstererek "Henüz mürekkep kurumadı ve bize verilmeyen aynı parayı şimdiden aklıyorlar. Kuzey saldırıların hedefindeyken bu çok saçma," dedi.

Diğer kesintiler arasında Kiryat Şimona'da bir üniversite için ayrılan 40 milyon şekel ve kuzey için yakın zamanda onaylanan rehabilitasyon ve kalkınma planından 100 milyon şekel yer alıyor.

İsrail Maliye Bakanlığı yetkilileri, kuzeydeki acil durum fonundan yapılan bütçe kesintilerinin gelecekte iade edileceğini öne sürüyor.

Davidovitz rejimin öncelikleriyle ilgili endişelerini dile getirerek şu ifadeleri kullandı: "Kuzeyde bir çatışma hattına dönüşen geri çekilme hattından bahsediyoruz. Vatandaşlarını görmeyen ve pratikte onlara zarar veren bir hükümete karşı mücadele etmeliyiz."