Hamas, Biden'ın planını uygulamaya hazır olduğunu yineledi

img
Hamas, Biden'ın planını uygulamaya hazır olduğunu yineledi YDH

Üst düzey Hamas yetkililerinden İzzet el-Rişk, direniş hareketinin Biden'ın 2 Temmuz’da açıkladığı ateşkes önerisini uygulamaya hazır olduğunu yinelediğini söyledi.




YDH - Hamas yetkilisi İzzet el-Rişk, pazar günü Kahire’de yapılan ateşkes müzakerelerine dair açıklamalarda bulundu.

El-Rişk, Hamas’ın ABD Başkanı Joe Biden’ın 2 Temmuz’da duyurduğu ateşkes planını uygulamaya hazır olduğunu bir kez daha vurguladı.

Mısır ve Katarlı arabulucularla görüştükten sonra Hamas heyetinin gece saatlerinde Kahire’den ayrıldığını belirten el-Rişk, "Heyet, İsrail’in Biden’ın konuşması ve BM Güvenlik Konseyi kararına dayanan 2 Temmuz şartlarına uymasını talep etti," dedi.

El-Rişk, Hamas’ın Filistin halkının çıkarlarını korumak ve saldırıları durdurmak amacıyla bu anlaşmalara hazır olduğunu yineleyerek, kalıcı bir ateşkesin sağlanması, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi, yerinden edilen Filistinlilerin evlerine dönmesine izin verilmesi, kapsamlı yardım ve yeniden yapılanma çabaları ile ciddi bir esir değişim anlaşmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Öte yandan Hamas, İsrail’in Selahaddin ve Netzarim koridorlarından asker çekme taahhüdünden vazgeçtiğini ve ateşkesin yürürlüğe girmesi durumunda yerinden edilen Filistinlilerin güvenlik kontrolünden geçirilmesi gibi ek şartlar getirdiğini ileri sürdü.

Hamas’ın siyasi büro üyesi Usame Hamdan ise el-Aksa televizyonuna yaptığı açıklamada, "2 Temmuz’da anlaşılan maddelerden geri adım atılmasını veya yeni şartların gündeme getirilmesini kabul etmeyeceğiz," ifadelerini kullandı.

Hamdan, ABD’nin yakın zamanda bir anlaşmaya varılacağına dair iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve Hamas’ın tepkilerini arabuluculara ilettiğini de sözlerine ekledi.