Müzakereler tıkandı

img
Müzakereler tıkandı YDH

Mısır’ın başkenti Kahire’de dün İsrail, ABD, Mısır ve Katar’ın katılımıyla Filistin direnişiyle ateşkes ve esir değişimi konusunda yapılan müzakerelerde bir ilerlemenin kaydedilmediği bildirildi.




YDH- Reuters'a göre, İsrail, ABD, Mısır ve Katar temsilcilerinin bir araya geldiği Kahire'de ateşkes sağlanması ve Filistin direnişini de kapsayan bir esir takasının kolaylaştırılmasını amaçlayan müzakereler dün herhangi bir ilerleme kaydedilmeden sona erdi. 

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Mısır ve Gazze arasında kritik bir bölge olan Philadelphia Koridoru'ndan çekilmeye karşı katı tutumu nedeniyle görüşmeler sekteye uğradı. 

Reuters'in iki Mısırlı güvenlik yetkilisine dayandırdığı haberine göre, hem İsrail hem de Hamas'ın arabulucular tarafından sunulan önerileri reddetmesi nedeniyle görüşmeler uzlaşma sağlanamadan sona erdi. 

Analistler, Batılı ve Arap müttefikleriyle birlikte İsrail'in de Gazze'deki çatışmanın çözümsüz bırakılması halinde bölgesel olarak tırmanma potansiyelinin giderek daha fazla farkına vardığını belirtiyor. 

İsrail Savaş Bakanı Yoav Galant, İsrail'in çok önemli bir noktada durduğunu vurgulayarak, kuzeyde Hizbullah ile müzakerelerin önünü açabilecek Gazze'de bir anlaşmaya varılmasının aciliyetinin altını çizdi.

Mossad şefi David Barnea ve ŞinBet şefi Ronen Bar'dan oluşan İsrail müzakere ekibinin Kahire'den herhangi bir ilerleme kaydedemeden döndüğünün açıklanmasından birkaç saat önce İsrail Yayın Kurumu, müzakerelerde önemli bir ilerleme kaydedilmesinin olası görülmediğini bildirdi. 

Kaynaklar, İsrail heyetine verilen yetkinin Philadelphia Koridoru'na ilişkin bir anlaşmaya izin vermediğini belirtti. Analistler, Başbakan Netanyahu'nun aşırı sağcı bakanların çekilmesinin hükümetini tehlikeye atabileceği endişesiyle anlaşmaya direnmeye devam ettiğini öne sürüyor. 

Hizbullah'ın son saldırısı hem iç hem de uluslararası baskıları yoğunlaştırdı ve aralarında Savaş Bakanı Galant'ın da bulunduğu çeşitli bakanlar, mahkûm aileleri ve çatışmanın tırmanmasını önlemek isteyen ABD'den harekete geçme çağrıları geldi. 

Uzmanlar, yenilenen müzakerelerin Tahran'da İsmail Heniye ve Beyrut'ta Fuad Şukur suikastlarına misilleme yapma sözü veren İran ve direniş eksenindeki müttefiklerinin tehditleri nedeniyle başlatıldığını düşünüyor. 

Savaş Bakanı Yoav Gallant çatışmaya kapsamlı bir şekilde yaklaşılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: 

“Stratejik bir kavşak noktasındayız ve rehinelerin serbest bırakılması için müzakereleri başlatmalıyız ki bu da kuzeyde bölgeyi istikrara kavuşturacak potansiyel bir anlaşmaya yol açabilir.”

Gallant kuvvetlerinin askeri açıdan hazır olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: 

“Bir anlaşmaya varılamayacakmış gibi hazırlanıyoruz. Her ne kadar tercih ettiğimiz senaryo bu olmasa da kuzeyde her an çatışmaya hazırız. Olası bir anlaşma için hala umutluyuz.” 

Bu arada Hamas, İsrail'in Philadelphia Ekseni'nden çekilmeme yönündeki ilk talebini kesin bir dille reddetti. 

Hamas'ın önde gelen isimlerinden Usame Hamdan el-Aksa TV'ye yaptığı açıklamada “Hamas'ın 2 Temmuz'da ortaya koyduğu ateşkes önerisine bağlı kaldığını ve İsrail'in ateşkes için öne sürdüğü yeni koşulları reddettiğini” belirterek “yakında bir anlaşmaya varılacağına dair haberlerin asılsız olduğunu” iddia etti. 

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak el-Arabi televizyonuna, son görüşmelerin Tel Aviv'in Hamas'ın anlaşmayı kabul etmesini sağlayabileceğine inandığı olası tavizler üzerinde yoğunlaştığını aktardı. 

Bu kaynak, aracıların İsrail'in Philadelphia Koridoru'ndan kademeli olarak çekilmeyi kabul etmesi karşılığında Hamas'ı yerinden edilmiş kişilerin geri dönüşü konusunda esneklik göstermeye ikna etmeye çalıştığını belirtti.