Müzakereler Netanyahu engelini aşamıyor

img
Müzakereler Netanyahu engelini aşamıyor YDH

Yedioth Ahronoth gazetesi ateşkes görüşmeleri için Kahire'ye gönderilen İsrail heyetinin daha önce reddedilen bir öneriyi de beraberinde getirdiğini ortaya çıkardı.




YDH- Yediot Ahronot'a göre, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun daha önce üzerinde mutabık kalınan koşulların üzerine yeni koşullar getirerek görüşmelerin tıkanmasında önemli bir rol oynadığı belirtiliyor. 

İsrail heyeti Philadelphia Ekseninde 8 askeri noktada kalmayı ve müzakereler sonrasında bu sayının 5’e düşürülmesini talep ederken, Filistin direnişi ise İsrail’in tamamen geri çekilmesi konusunda ısrar ediyor.

Gazete, Netanyahu'nun ekibinin Netzarim ekseninde araç erişimini kısıtlayacak kanallar inşa edilmesini içeren bir plan sunduğunu, bu önerinin pratik olmadığı ve daha önce müzakere ekibi tarafından reddedildiğini vurguladı.

Arabulucuların bu planı açıkça reddetmesine rağmen Netanyahu'nun planı ileri sürmekte ısrar ettiği bildirildi.

Mısır, İsrail'in Philadelphia Eksenindeki varlığını reddediyor. 

Yedioth Ahronoth, Netanyahu'nun müzakereleri karmaşık hale getirmesi hakkında kaynakların şu sözlerine yer verdi:

"İnsanlar bir maddeyi çözersek anlaşma olacağını düşünüyor ama Netanyahu'nun hemen başka bir madde getirdiğini anlamıyorlar, bu da çözüme ulaşmayı engelliyor."

Amerikalı bir yetkili dün, "geriye kalan anlaşmazlık noktalarının hala büyük olduğunu ancak bunların aşılabileceğini" açıklarken, mevcut önerinin İsrail ordusunun Gazze'deki yoğun nüfuslu bölgelerden, özellikle Philadelphia Ekseninden çekilmesi olduğunu açıkladı.

Filistin direnişi müzakerelerde, Gazze’ye saldırının kapsamlı bir şekilde durdurulması, işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi, yeniden inşanın başlaması, kuşatmanın sona ermesi ve ciddi bir takas anlaşmasını şart koşuyor.
 



Makaleler

Güncel