İsrail, Gazze'deki pusularla baş edemiyor

img
İsrail, Gazze'deki pusularla baş edemiyor YDH

İsrail basını, 4 kişilik bir direniş grubunun, Cuma günü güpegündüz İsrail ordusunun operasyonel kontrolü altındaki bir bölgeye sızmayı başardığını bildirdi.




YDH- İsrail gazetesi Yediot Ahronot'a göre, İsrail ordusu amansız bir yıpranma ve uzun süreli çatışma durumlarıyla karşı karşıya kalmaya devam ederken, son haftalarda Gazze Şeridi'ndeki operasyonel güvenlik ihlallerinde endişe verici bir artış görüldü.

Yedioth Ahronot'un haberlerine göre bölgedeki yedek taburlar arasında üç büyük güvenlik olayı meydana geldi; bunların arasında Netzarim koridorundaki bir karakolda yaşanan ve İsrail ordusu yedek başçavuşu Yaniv Yitzhak Oren'in hayatını kaybettiği ölümcül çatışma da bulunuyor.

İsrail gazetesi, İsrail ordusuyla paylaştığı şaşkınlığı ifade ederken, 4 kişilik bir direniş grubunun, Cuma günü güpegündüz İsrail ordusunun operasyonel kontrolü altındaki bir bölgeye sızmayı başardığını bildiriyor.

Ynet, direnişçilerin nöbet kulübesinde bulunan Oren'e ateş açtığını ve Oren'in öldüğünü bildirdi. 

İsrail ordusunun güvenlik açığı sonucunda gerçekleşen saldırı sırasında ''muhtemelen biriken toprak nedeniyle en az bir İsrail ordusu askerinin silahının patladığını, bir tür silah sıkışması yaşandığını'' iddia eden İsrailli gazete, olay sonrasında İsrailli askerlere silahlarının temizlenmesi gerektiğinin hatırladıldığını bildiriyor.

Ynet'e göre, bu olay, ''Netzarim koridorundaki daimi bir işgalci İsrail ordusu karakoluna ulaşan Hamas direnişçilerinin cüretinde alışılmadık bir tırmanışa işaret ediyordu.''

İkinci büyük güvenlik zaafiyeti ise, bir askerin görev sırasında yanlışlıkla bir Yated tanksavar füzesini ateşlemesiyle operasyonel bir güvenlik ihlali meydana gelmesiydi, ancak yakındaki birlikler füzenin yörüngesinin dışında olduğu için herhangi bir yaralanma rapor edilmedi. 

Ynet, olayın ateşleme yönünün yanlış etiketlenmesinden kaynaklandığını iddia etti.

Yated omuzdan ateşlenen modern bir füze olup LAW'dan daha fazla nüfuz ve öldürücülüğe sahiptir. 

Üçüncü olay Pazartesi sabahı Şerit sınırındaki bir operasyon karakolunda konuşlu bir tankın rutin mühimmat kontrolü sırasında meydana geldi. 

Ayrı olarak, sınıra yakın bir tankta yapılan mühimmat denetimi, bir müfettişin tankın dolu olduğunu bilmeden ateşleme mekanizmasını kontrol ederken yanlışlıkla tetiği çekmesiyle büyük bir patlamaya yol açtı. 

Tankın yükseltilmiş namlusu sayesinde herhangi bir yaralanma meydana gelmediği için tanksavar füze saldırısı korkusu ortadan kalktı. Oren'in trajik ölümünün ardından bir İsrail ordu sözcüsü olaydan ders çıkarmak ve bulguları yaslı aileyle paylaşmak üzere bir soruşturma başlatıldığını duyurarak şunları söyledi:

 “Bir asker Yated silahını yanlış yönde ateşledi. Bu olay şu anda soruşturma altındadır.”



Makaleler

Güncel