İsrail’in İHA’larla imtihanı

img
İsrail’in İHA’larla imtihanı YDH

İsrailli askeri analist, Siyonist rejimin ‘düşmanlarının’ düşük maliyetli İHA’ları daha aktif bir şekilde kullanmasına rağmen hala savaş jetlerine bel bağladığını belirterek bunun yarattığı dezavantajları ele aldı.




YDH - Önde gelen bir İsrailli askeri analiste göre, ‘düşmanlarının’ düşük maliyetli insansız hava araçlarını (İHA) giderek daha fazla kullanmasına rağmen İsrail ordusu, uzun menzilli saldırılar için pahalı savaş uçaklarına bel bağlamaya devam ediyor.

Calcalist'te kaleme aldığı yazıda Nitzan Sadan, ucuz ve otonom İHA’ların Hizbullah ve Ensarullah gibi gruplar için etkili olduğunu kanıtlamış olsa da, İsrail'in daha karmaşık askeri hedefleri için gereken kabiliyetlerden yoksun olduğunu belirtti.

Sadan, “Bunun ilk nedeni hayatta kalma kabiliyeti. Tek bir drone fırlattığınızda savunma sistemlerini aşmak ve sürpriz yapmak kolaydır, ancak potansiyel hasar azdır ve kayıp ya da ıskalama riski yüksektir,” dedi.

Devasa İHA sürülerinin daha kolay tespit edilip engellenebileceğini belirten Sadan, İran'ın nisan ayında İsrail'e düzenlediği ve 170 İHA’nın kullanıldığı operasyonu örnek gösterdi.

Sadan, savaş uçaklarını tercih eden dört ek faktörü daha özetledi:

- Değişen koşullara uyum sağlamak için operasyonel esneklik.

- Daha büyük faydalı yük gerektiren sertleştirilmiş hedefleri vurma kabiliyeti.

- Değişken hava koşullarında ve elektronik harp ortamlarında daha fazla hassasiyet.

- Savaş uçakları için mevcut altyapı ve ABD’nin finansman desteği.

Uzman, “İsrail ordusu, Orta Doğu’daki çeşitli görevlerimizi çekiçle değil neşterle tamamlamak için hassas ve çok amaçlı araçları tercih ediyor,” değerlendirmesini yaptı.

Sadan, bir savaş uçağı için 80 milyon dolara kıyasla 20 bin dolar kadar ucuz olabilen silahlı İHA’ların maliyet avantajlarını kabul etmekle birlikte, rejimin stratejik ihtiyaçları ve etik kaygıların savaş uçaklarını şimdilik daha iyi bir seçim haline getirdiğini iddia etti.

Sadan şöyle devam etti: “Teorik olarak, tamamen balmumu kaplı kartondan yapılmış, 2 bin kilometre öteden bir petrol rafinerisini ateşleyebilecek ve gizlice ulaşabilecek uzun menzilli bir insansız hava aracı geliştirebiliriz. Başarısız olma ihtimali halihazırda sahip olduğumuz bir savaş uçağından daha yüksekken neden böyle bir şey yapalım ki?”