Suudi el-Arabiya kanalı, 7 Ekim’den sonra yayın politikasını nasıl değiştirdi?

img
Suudi el-Arabiya kanalı, 7 Ekim’den sonra yayın politikasını nasıl değiştirdi? YDH

Suudilerin devlet destekli yayın organı el-Arabiya, Siyonist rejimin askeri sözcüsüne platform sağlayacak kadar ileri gitti.




YDH - Suudi Arabistan'a ait el-Arabiya haber kanalı, Filistinli direniş gruplarının işgalci Siyonist rejime karşı 7 Ekim'de başlattığı operasyonun ardından yayın akışında değişikliğe gitti.

Daha önce İsrailli yetkililerle görüşmekten kaçınan kanal, rejimin askeri sözcüleriyle röportajlar yayınlamaya başladı.

El-Arabiya 19 Haziran'da Siyonist işgal güçlerinin sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari ile canlı bir röportaj yayınladı.

Hagari, Lübnan Hizbullah'ın Lübnan halkını ‘sömürdüğünü’ iddia etti. Röportaj izleyicilerden sert eleştiriler aldı ve bazıları el-Arabiya'yı ‘İbrani, Siyonist bir kanal’ haline gelmekle suçladı.

Bu değişim, Veliaht Prens Muhammed bin Selman yönetimindeki Suudi Arabistan'ın medya ortamındaki ve dış politika önceliklerindeki daha geniş çaplı değişiklikleri yansıtıyor.

El-Arabiya 2003 yılında Suudi yatırımcıların desteğiyle Katar'ın el-Cezire kanalına rakip olarak kuruldu. Kanal, Arap devletleri ile Siyonist rejim arasındaki normalleşme çabalarına karşı daha sempatik bir duruş sergiledi.

Ancak el-Arabiya Suudi-İsrail normalleşmesine temkinli yaklaşmaya devam ediyor.

Gazze'ye yönelik mevcut saldırılar sırasında el-Arabiya Hamas yetkilileriyle dikkat çekici röportajlar yaptı.

Gazeteci Raşa Nebil, Hamas'ın üst düzey isimlerinden Halid Meşal'e direniş grubunun taktikleri konusunda retorik sorular sordu ve sivil kayıplar için özür dileyip dilemeyeceğini sordu. Kanalın Hamas'la uzun süredir gergin bir ilişkisi var.

Haaretz gazetesi, el-Arabiya'nın değişen yayınlarını, el-Cezire ve s’iyasal İslam'a sempati duyan diğer yayın organları tarafından desteklenen anlatılara’ karşı bir girişim olarak görüyor.

Gazeteye konuşan Araştırmacı Orit Perlov, “Bu İsrail'e duyulan sevgiden değil, siyasal İslam'a duyulan mutlak nefretten kaynaklanıyor,” ifadelerini kullandı.