Son Dakika
İnşa

Suudiler'den Tahran'ı şoke eden Yemen teklifi

26 Ekim 2026 22:21 Bu sayfayı yazdır

Israel Hayom’a göre Suudiler, Ensarullah’la ateşkes sağlamak için İran aracılığıyla Sanaa hükümetine 1 milyar dolar aktarmayı teklif etti.

Suudiler'den Tahran'ı şoke eden Yemen teklifi
Suudiler'den Tahran'ı şoke eden Yemen teklifi YDH
Yazı boyutu
100%
2 dk okuma

YDH — Israel Hayom’un haberine göre, Körfez’deki diplomatik kaynaklar, Suudi Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman’ın İran’a yaptığı sürpriz ziyaretin amacının Ensarullah’la ateşkes sağlamak olduğunu öne sürdü.

İddiaya göre anlaşma kapsamında Suudiler, Sanaa hükümetine İran üzerinden 1 milyar dolar aktaracaktı.

Kaynaklardan biri, bin Selman’ın parayı ülkeye getirdiği Hercules tipi askeri nakliye uçağıyla birlikte taşıdığını bile ileri sürdü.

Suudi bir yetkili, herhangi bir para transferinin gerçekleştiğini doğrulamadı.

Ancak Israel Hayom gazetesine konuşan yetkili, Ensarullah’la yaşanan anlaşmazlığın bir bölümünün üç yıl önce varılan mutabakatların uygulanmasıyla ilgili olduğunu söyledi.

Söz konusu mutabakatlar uyarınca Suudiler, bir uzlaşmaya varılması amacıyla Ensarullah’a doğrudan mali yardım sağlayacaktı.

Bu desteğin amaçları arasında Ensarullah’ın kontrolündeki bölgelerde kamu çalışanlarının maaşlarını ödemek ve sivil altyapıyı yeniden inşa etmek de bulunuyordu.

Buna karşılık Ensarullah’ın ateşkese bağlı kalması ve Arabistan’a yönelik saldırılarını durdurması bekleniyordu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, görüşmeyle ilgili resmi bir açıklama yayımladı. Bakanlık, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman’ın ve Mekke Ortak Savunma İttifakı üyesi ülkelerin temsilcilerinin Tahran ziyareti, mevcut krizin tarafları arasındaki gerilimi azaltmak, diyalog ve diplomatik çözüm yollarını teşvik etmek, Katar Devleti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin yürüttüğü arabuluculuk çabalarını desteklemek amacıyla ittifakın sürdürdüğü çalışmaların bir parçasıdır.” 

Ensarullah, Arabistan’daki havalimanlarını ve özellikle petrol tesislerini hedef alan saldırılar düzenleyerek krallığa büyük ekonomik zarar verdi.

Öte yandan İran’ın Hürmüz Boğazı’nda tankerlere yönelik saldırıları da Körfez’den yapılan petrol ihracatını aksattı.

Israel Hayom: İran için diplomatik zafer

Israel Hayom’a göre, yaşanan gelişmeler, İran açısından “önemli kazanımlar ve diplomatik zaferler” sağlıyor.

Mekke ittifakı temsilcileriyle İran yönetimi arasında bu düzeydeki ilk resmi görüşme, Pakistan Genelkurmay Başkanı’nın geçen hafta Tahran’a yaptığı ziyaret sırasında gündeme geldi.

Israel Hayom’a göre, İran, bu zirveyi bölgesel güçlerin öncülük edeceği yeni bir güvenlik düzeni oluşturmak için kullanmayı hedefliyor.

Israel Hayom’a göre, Tahran yönetimi bu çerçevede, ABD—İsrail’in bölgeye askeri müdahalede bulunmasını engelleme isteğini öne çıkarırken kendisini bölgesel bir diplomatik arabulucu olarak konumlandırmaya çalışıyor.

İlgili Haberler