Şin Bet Başkanı, 7 Ekim'den önce Netanyahu'yu uyarmış

img
Şin Bet Başkanı, 7 Ekim'den önce Netanyahu'yu uyarmış YDH

İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin Bet'in başkanı Ronen Bar'ın 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonundan önce Başbakan Netanyahu'yu uyardığı ortaya çıktı.




YDH – İsrail iç istihbarat teşkilatı başkanının 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonundan aylar önce Başbakan Benyamin Netanyahu'yu yaklaşan bir çatışma konusunda uyardığı bildirildi.

Yedioth Ahronoth gazetesi tarafından yapılan bu ifşaat, rejimin olaylar öncesindeki hazırlığı ve karar alma mekanizması hakkında soru işaretleri yarattı.

Habere göre Bar, Temmuz 2023'te Netanyahu ile bir araya gelerek yaklaşan bir savaş olasılığı konusunda uyarı verdi.

Bar, tam zamanlamayı belirtmese de uyarısının ciddiyeti ortadaydı. Ronen Bar, bu istihbaratı Muhalefet Lideri Yair Lapid ile de paylaşarak durumun ciddiyetinin altını çizdi.

Başbakanlık Ofisi Gazze'de olası bir çatışma konusunda herhangi bir uyarı aldıklarını şiddetle reddetti. Yapılan açıklamada, 7 Ekim'den önceki tüm güvenlik değerlendirmelerinin  Hamas'ın caydırıldığını ve bir anlaşma arayışında olduğunu gösterdiğini iddia etti.

Lapid, sivil soruşturma komisyonuna verdiği ifadede, 7 Ekim öncesi istihbarata ek bir bağlam sağladı.

Kendisine eşi benzeri görülmemiş güvenlik riskleri ve yargı reformunun neden olduğu iç bölünmeler hakkında bilgi verilen toplantıları anlatan Lapid, ayrıca Netanyahu'nun Ağustos 2023'teki bir güvenlik brifingi sırasında ‘sıkılmış ve kayıtsız’ göründüğünü vurguladı.

Lapid'e göre, Knesset Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonuna sunulan istihbarat, Siyonist rejimin caydırıcılık kabiliyetlerinde dramatik bir erozyona işaret ediyor.

Bu değerlendirme, düşmanların işgal güçlerine meydan okumak için nadir bir fırsat algıladıklarını öne sürdü.