Kassam’dan el-Halil’de çifte operasyon

img
Kassam’dan el-Halil’de çifte operasyon YDH

Batı Şeria'nın el-Halil kenti yakınlarındaki çifte operasyonda, aralarında Etzion Bölge Tugayı komutanı bir albayın da bulunduğu dört İsrail işgal kuvvetleri personeli yaralandı.




YDH- El-Meyadin’inde yer alan habere göre, İsrail medyası, İsrail işgal güçlerinin cuma gecesi geç saatlerde Batı Şeria'nın güneyindeki el-Halil yakınlarındaki Gush Etzion ve Karmei Tzur yerleşimlerini hedef alan “güvenlik olayları” olarak tanımladığı olayların ardından, aralarında üst düzey bir subayın da bulunduğu İsrail işgal güçleri arasında yaralılar olduğunu bildirdi.

İsrail işgal ordusu ayrıca yaptığı basın açıklamasında “Gush Etzion'da iki güvenlik olayının meydana geldiğini” belirtti ve operasyonu gerçekleştiren Filistinli savaşçılarının öldürüldüğünü vurguladı.

Açıklamanın devamında “bu aşamada iki olay arasında bir bağlantı olup olmadığını belirlemek mümkün değildir” denildi.

Buna karşılık, İsrail işgal güçleri sözcüsü İsrail medyası tarafından aktarılan bilgileri kabul ve teyit ederken, işgal ordusu radyosu da Etzion Bölge Tugayı komutanı bir albayın çifte operasyon sırasında yaralanan dört kişi arasında olduğunu doğruladı.

Ayrıca, İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'un İsrail güvenlik birimlerine dayandırdığı haberine göre, “failler 60. karayolunda iki araç kullanmış, araçlardan biri Gush Etzion'daki bir benzin istasyonuna, diğeri ise Karmei Tzur'a doğru gitmiş.”

Aynı bağlamda, Yedioth Ahronoth muhabiri Yoav Zitun, saldırılar arasındaki olası bağlantıya ilişkin soruşturmalar devam ederken, İsrail ordusunun “iki olay arasında bir bağlantı olduğuna” giderek daha fazla inandığını belirtti.

Zitun olaylarla ilgili olarak şu yorumu yaptı: “Batı Şeria'nın kuzeyinde dört gündür yüzlerce asker konuşlandırılmışken, güneydeki durumun İkinci İntifada'dan bu yana görülmemiş bir şekilde değiştiğine tanık oluyoruz.”

İsrail Kanalı Kan, “Karmei Tzur'a giren aracın bubi tuzaklı olduğunu ve yerleşim yerinin içinde patladığını” bildirdi.

Bununla birlikte, operasyonun ardından İsrail Yayın Otoritesi İsrail işgal güçlerinin el-Halil vilayetinde bir kuşatma uyguladığı bildirildi. Ayrıca, Karmei Tzur yerleşimine ek takviye kuvvetlerin konuşlandırıldığı ve bölgede ek barikatlar ve arama operasyonları yapıldığı duyuruldu.

İsrail medyası el-Halil Tugayı komutanının operasyon mahalline geldiğini gösteren görüntü ve haberlere yer verdi.

Bu görüntüler Musta'ribeen birimlerinden, gizli birimlerden, Şin Bet'in saha operasyonları biriminden ve Maglan ve Duvdevan birimlerinden ekiplerin yer aldığı bir saha operasyonları odasının kurulduğunu ortaya çıkardı.

Filistin yerel medyası, İsrail işgal güçlerinin el-Halil'e, özellikle de operasyonların gerçekleştiği bölgenin güneyine girişleri kapattığını ve helikopter birlikleri de dahil olmak üzere önemli takviyeler konuşlandırdığını doğruladı.

Gush Etzion'daki saldırılar, İsrail işgal güçlerinin Batı Şeria'nın kuzeyine yönelik geniş çaplı saldırısı devam ederken Batı Şeria'daki direniş gruplarının devam eden çatışmaları sırasında meydana geldi.

 

Direniş gruplarının iyi planlanmış pusular düzenledikleri ve İsrail güçleri arasında kayıplara yol açtıkları bildirildi.

El-Kassam Tugayları: Yanıt Batı Şeria'nın güneyinden geldi

İki operasyondan birkaç saat sonra Hamas'ın askeri kanadı Şehit İzzeddin el-Kassam Tugayları, “Ey Yahudi oğulları, size yanıt Batı Şeria'nın güneyinden geldi ve daha fazlası gelecek..." ifadesinin yer aldığı bir video klip yayınladı.

Yayınlanan videoda, Kassam’ın askeri sözcüsü Ebu Ubeyde'nin, "Batı Şeria, Kudüs ve 1948 topraklarının hareketi kaçınılmaz olarak geliyor" ifadesinin yer aldığı bir hatırlatma da yer aldı.

Hamas da "kahramanca çifte operasyonun, işgalin saldırganlığı devam ettiği sürece direnişin çarpıcı, genişleyen ve sürekli olmaya devam edeceğine dair açık bir mesaj olduğunu" vurguladı.

Hamas açıklamanın devamında bu nitelikli operasyonun "Batı Şeria'nın güneyindeki el-Halil’de gerçekleşmesinin, işgalin Batı Şeria'nın kuzeyindeki bölgelere yönelik saldırganlığının ve Gazze Şeridi'ndeki katliam ve soykırımının tırmandığı bu hassas zamanda sembolik bir öneme sahip olduğunu" belirtti.