Netanyahu'dan Savunma Bakanı Gallant'a: 'Aklını kaçırmış'

img
Netanyahu'dan Savunma Bakanı Gallant'a: 'Aklını kaçırmış' YDH

İsrail medyası, Netanyahu ve ekibinin son günlerde Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın aleyhinde brifingler vermeye başladığını bildirdi.




YDH - İbranice yayın yapan haber kanalı Kan 11'e göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ekibi, Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında 'aklını kaçırmış' ifadesini kullandı.

Kanalın haberine göre Netanyahu'ya yakın çevreler, Gallant'ın kabinenin Selahaddin koridoruna ilişkin kararını iptal etme talebinin Gazze'deki Filistin direnişinin öne sürdüğü temel koşullardan biri olan İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi şartına aykırı olması nedeniyle ateşkes müzakerelerinde yeni engellere yol açmasına öfkeli.

Başbakanlık, Gallant'ı 'sokaklarda hükümete karşı protestoları ateşlemeye çalışmakla' suçlayarak, pazar akşamı başta Tel Aviv olmak üzere sokaklara dökülen ve Filistin direnişi ile ateşkes anlaşması ve esir takası talep eden yüz binlerce İsrailliye dikkat çekti.

Gösterilerin patlak vermesinde İsrail ordusunun bugün Gazze'nin Refah kentinde altı esirin cesedine ulaşıldığını duyurması etkili oldu.

İsrail medyası gün boyunca Netanyahu'nun ekibinin güvenlik bakanına karşı brifingler verdiğini bildirdi. 

Fakat İsrail basınında yer alan haberlere göre Gallant görevinden alınmayacak.

Bu hafta başında, İsrail rejiminin en üst düzey karar alma organı olan İsrail güvenlik kabinesi, oy çokluğuyla, gelecekteki herhangi bir ateşkes anlaşmasına bakılmaksızın Selahaddin koridorundaki İsrail askeri işgalinin sürdürülmesine karar vermişti.

İsrailli askeri yetkililerin çoğunluğunun tutumunu yansıtan Gallant, kabine oturumu sırasında karara karşı oy kullanmıştı.

Pazar günü kabineyi yeniden toplanmaya ve kararı geri almaya çağıran Gallant, ateşkes anlaşmasını geciktirmenin İsrailli esirlerin hayatını tehlikeye attığını ifade etmişti.

Koridor, İsrail'in kontrolündeki Kerem Ebu Salim sınır kapısından Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısına kadar uzanıyor. Rejim, koridoru mayıs ayında Refah kentine yaptığı kara saldırısında işgal etmişti.