Amerikan Donanması Kızıldeniz'den çekildi

img
Amerikan Donanması Kızıldeniz'den çekildi YDH

ABD Donanması, Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin artan saldırıları sonrasında Kızıldeniz'deki varlığını kayda değer ölçüde azalttı. Bu adım, ABD'nin 2001 yılından bu yana ilk kez Asya'da hiçbir uçak gemisi bulundurmadığı bir döneme işaret ediyor.




YDH - Reuters haber ajansı, Yemen Silahlı Kuvvetlerinin saldırılarının ardından ABD deniz kuvvetlerinin Kızıldeniz’den çekildiğini bildirdi.

Haberde 2001 yılından bu yana ilk kez ABD Donanmasının Asya’da hiçbir uçak gemisi bulunmadığı kaydedildi.

Amerika’nın zor kararlar aldığı ve Kızıldeniz’deki varlığını azalttığı belirtilen haberde, "ABD Donanması Kızıldeniz harekâtı sırasında, ABD ordusunun 2023 yılı boyunca satın aldığından daha fazla Tomahawk kara saldırı füzesi kullandı," ifadelerine yer verildi.

Bunnla beraber ABD'nin çekilmesinin ardından bölgede sadece küçük bir Avrupalı savaş gemisi filosu kaldı.

Bu filonun, Yemen'den gelebilecek yeni saldırı tehditleri karşısında Sounion gemisini kurtarmakta zorluk çektiği belirtildi.

Birçok ticaret gemisi de güvenlik endişeleri nedeniyle Kızıldeniz'i terk etti. Haberde, "Dünyanın önde gelen deniz gücü olan Amerikan Donanmasının Kızıldeniz'i terk etmesi daha önce hayal bile edilemezdi," denildi.

ABD’li yetkililer, Avrupa'nın kendi güvenliğini sağlama sorumluluğunun arttığını vurgularken, Washington'un odağını Asya-Pasifik bölgesine kaydırdığına işaret etti.



Makaleler

Güncel