Haaretz: İsrail'de para tükendi

img
Haaretz: İsrail'de para tükendi YDH

Haaretz gazetesi, birçok İsrailli teknoloji şirketinin kapandığını, girişimlerin birbiri ardına battığını ve ekonomik faaliyetlerin önemli ölçüde azaldığını bildirdi.




YDH- Haaretz'e göre, İsrail'de iki yılı aşkın süredir devam eden krizin ardından, şirketlerin kasalarındaki para hızla tükeniyor ve bu da kurucular ve yatırımcılar için yıkıcı sonuçlara yol açıyor.

TheMarker tarafından yapılan bir inceleme, geçtiğimiz yıl bir dizi İsrailli girişimin kapandığını ya da faaliyetlerini önemli ölçüde azalttığını ve bu eğilimin son aylarda daha da belirgin hale geldiğini gösteriyor.

Girişimcilerin bildirdiğine göre, Gazze'deki başarısızlık, ekonomik darlığın bir başka nedeni.

Tarım teknolojisi şirketi FruitSpec'in kurucu ortaklarından Raviv Kula, ''Yılda yüz binlerce dolarlık satış yapıyorduk ve 1 milyon dolara yaklaşmıştık. Bir tür ivme yakalamıştık ama para toplayamadık.'' dedi.

Kula'ya göre, şirketin finansman turu gerçekleşmedi ve Şubat ayında şirket kapandı ve 20 çalışanı işten çıkarıldı.

Kula, bunun doğrudan savaşla bağlantığını olduğunu vurgulayarak dünya genelinde yatırımların azalmasının yanı sıra İsrail'deki ekonomik ve siyasi belirsizlikle de ilgili olduğunu ekledi.

CEO ve kurucu Dan Rolls bir ay önce LinkedIn'de, ''Bunlar çok üzücü günler.'' diye yazdı.

Dahası, OrCam şirketi görme engelliler için ürün üretimine son verdi, çalışanlarının çoğunu işten çıkardı ve şu anda işitme cihazını geliştirmeye devam eden iskelet bir ekip olarak varlığını sürdürüyor.

Yazılım geliştirme araçlarıyla ilgilenen Kaholo, 2021'de 3 milyon dolar ve 2022'de bir genişleme turu topladı. Geçen yılın sonunda faaliyetlerini durdurdu ve Temmuz ayında gönüllü tasfiye sürecini tamamladı.

Bu yılın başlarında, siber güvenlik şirketi Rezilion faaliyetlerini durdurdu ve fikri mülkiyetini ABD merkezli GitLab'a sattı. 

Haaretz'e göre, 2021'de kurulan şirketler de benzer bir kaderi paylaşıyor. 

Örneğin Entor, 5,3 milyon dolarlık çekirdek sermaye ile kuruldu ve yazılım geliştirme araçları alanında bir ürün geliştirdi. 

Birkaç hafta önce, kuruculardan Omer Rabin, LinkedIn'de paylaştığı bir gönderide kapatma kararını paylaştı.