'İngiltere, İsrail'e silah satışını kısıtlamadan önce ABD'ye danıştı'

img
'İngiltere, İsrail'e silah satışını kısıtlamadan önce ABD'ye danıştı' YDH

İngiliz hükümeti, Londra'nın Siyonist rejime silah ihracatı lisanslarını kısmen askıya aldığını duyurmadan önce ABD ile kapsamlı görüşmeler yaptığını söyledi ve Washington'un bu hamleyle hayal kırıklığına uğradığı iddialarını reddetti.




YDH - İngiliz hükümetinden bir sözcü, 350 silah ihracat lisansından 30'unun askıya alınması kararına rağmen İngiltere'nin Siyonist rejimin 'sadık bir destekçisi' olmaya devam ettiğini söyledi.

Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan Downing Street'ten bir yetkiliye göre bu kararın alınmasında hukuki inceleme sürecinin tamamlanması etkili oldu.

Önceki Muhafazakâr Parti hükümeti döneminde Noel'den önce başlatılan inceleme, İşçi Partisi'nin temmuz ayında iktidara gelmesinin ardından devam etti.

Hükümet, karara yol açan hukuki tavsiyenin ne zaman alındığını belirtmekten kaçındı.

Sözcü, İngiliz yetkililerin karara varmalarının ardından pazar günü ABD'li mevkidaşlarıyla görüştüklerini söyledi.

Biden yönetiminin İngiltere'nin tutumundan hayal kırıklığına uğradığı yönündeki haberleri yalanlayan sözcü, Washington'un İsrail hükümeti üzerindeki baskıyı artırmak için İngiltere'nin tutumunu teşvik etmiş bile olabileceğini öne sürdü.

Sözcü, "Bu açıklamadan önce hem ABD ve İsrail hem de diğer uluslararası müttefiklerimizle önemli temaslarda bulunduk. Bu kararı hafife almıyoruz, ancak ihracat lisanslama yasasını uygulama görevimizi ciddiye almalıyız," dedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun kararı 'utanç verici' olarak nitelendirmesine yanıt veren sözcü, "İsrail'in sadık bir müttefiki olmaya devam ediyoruz," yorumunu yaptı.

Londra, Uluslararası Af Örgütü gibi sivil toplum örgütlerinin askıya alma kararının yeterince ileri gitmediği yönündeki eleştirilerini reddetti.

Birleşik Krallık'ın F-35 savaş uçağı programına yaptığı katkının askıya alınmasının lojistik açıdan imkansız olduğunu dile getiren sözcü, "Tüm ihracat lisanslarını stratejik lisanslama ihracat kriterlerine göre vaka bazında gözden geçiriyoruz," ifadelerini kullandı.