Hamas: İsrail'e baskı yapılmalı

img
Hamas: İsrail'e baskı yapılmalı YDH

ABD'nin, İsrail'in yarattığı çıkmazı kırmayı amaçlayan yeni bir ateşkes önerisi sunması bekleniyordu; bugün Hamas, kendisinin zaten kabul ettiği bir ABD planını kabul etmesi için İsrail'e baskı yapılması gerektiğini söylüyor.




YDH- İsrail medyası Jerusalem Post'a göre, Hamas, Perşembe günü yaptığı açıklamada Gazze için yeni ateşkes önerilerine gerek olmadığını bildirdi.

Hamas, 2 Temmuz'da ABD tarafından sunulan öneriyi kabul ettiğini açıklamıştı.

Hamas'ın halihazırda kabul ettiği 2 Temmuz tarihli teklif, tünelde ölü bulunan tutuklulardan üçünün geri salınmasını öngörüyordu ancak Netanyahu, Philadelphia Koridoru için bu salıverilme teklifini geri çevirmişti.

Çarşamba günü Hamas yetkilileri ABD, Katar ve Mısır'ın taleplerini kabul etmesi için İsrail'e baskı yapılması gerektiğini vurgulamaya devam etti.

Hamas yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Philadelphi koridorundan çekilmeyeceği konusunda ısrar ederek bir anlaşmayı engellemeye çalıştığını yineledi.

Hamas'ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

''Halkımıza yönelik saldırganlığı uzatmak için müzakereleri kullanan Netanyahu'nun tuzağına ve hilelerine düşülmemesi konusunda uyarıyoruz.''

Amerikan haber sitesi Axios'a göre, ABD'li yetkililer, Başkan Biden ve Başkan Yardımcısı Harris'in Pazartesi günü ulusal güvenlik ekibiyle yaptıkları toplantıda gündemin, Mısır-Gazze sınırı boyunca uzanan Philadelphi koridorunun kontrolü ve Hamas'ın anlaşmanın ilk aşamasında serbest bırakılmasını istediği Filistinli rehinelerin sayısı ve kimliği olduğunu söyledi.

Üst düzey bir kaynak Çarşamba günü el-Kahera News web sitesine yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Gazze'deki başarısızlıklarını örtbas etmek için yalanlar yaydığını söyledi.

Kaynak, Netanyahu'nun “Mısır'dan silah kaçakçılığı” iddialarının, rejiminin Gazze Şeridi'ne silah ikmalini kontrol etmedeki başarısızlığını meşrulaştırmayı amaçlayan bir başka yalan olduğunu da sözlerine ekledi.

Aynı şekilde İsrailli Makan kanalı da Mısırlı bir kaynağın “Netanyahu kendi çıkarları için İsrail'i yakmaya hazır” şeklindeki sözlerini aktarırken Kahire'nin İsrail başbakanının birkaç gün önce düzenlediği ve Philadelphi Koridoru meselesi bağlamında Mısır'ı ön plana çıkardığı basın toplantısını yakından takip ettiğini belirtti. 

Bir ABD'li yetkili de “Müzakerecilerde ateşkesin elden gittiğine dair çok güçlü bir algı var” dedi.

ABD'li ve İsrailli yetkililer geçen hafta Doha'da yapılan müzakereler sırasında Hamas'ın serbest bırakılacak Filistinli rehine sayısının arttırılmasını talep ettiğini söyledi. 

ABD'li yetkililer hala Philadelphi koridoru için her iki tarafın da işine yarayacak bir çözüm bulmaya çalıştıklarını söylüyor.

El-Meyadin'e göre, ABD ateşkes önerisinin gözden geçirilmiş taslağına hafta sonuna kadar son şeklini verebilir.

ABD'li yetkililere ve Mısır'daki kaynaklara göre bu öneri ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakereleri tıkayan kilit konuları ele almayı amaçlıyor.

Reuters'a konuşan bir yetkili, ''Zamanın dolduğunu hissediyoruz. Bu hafta sonu revize edilmiş taslağı görürseniz şaşırmayın.'' dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, ABD'nin, İsrail'e sadece baskı uygulamak yerine daha da ötesi “nihai ayrıntıları müzakere etmek için aktif ve yapıcı görüşmelere” odaklandığını vurguladı.