UCM savcısı: İsrail'den ölüm tehditleri alıyoruz

img
UCM savcısı: İsrail'den ölüm tehditleri alıyoruz YDH

Japon basınına konuşan Karim Khan, UCM yetkililerinin İsrail destekçilerinden ölüm tehditleri aldığını söyledi.




YDH - Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısı Karim Khan, mahkemenin Siyonist rejimin Gazze'deki zulmüne yönelik soruşturmalarıyla ilgili olarak ABD'den gelen baskılar konusunda endişelerini dile getirdi.

Japon Yomiuri Shimbun gazetesine mülakat veren Karim Khan, UCM yetkililerinin Siyonist rejimin destekçilerinden ölüm tehditleri aldıklarını belirtti.

Khan, "Eğer bu tür saldırıların, tehditlerin, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana inşa edilen yargı kurumlarını ortadan kaldırmasına ya da aşındırmasına izin verirsek, bunun Uluslararası Ceza Mahkemesi ile son bulacağına inanan var mı?" diye uyardı.

Japonya'nın UCM'nin en büyük finansörlerinden biri olduğunun altını çizen Khan, Tokyo'yu mahkemenin soruşturmaları konusunda ABD'yi etkilemek için nüfuzunu kullanmaya çağırdı.

Khan, "Mahkemeye saldırılmasına izin veremezsiniz... O zaman kurallara dayalı bir sisteminiz olmaz. Neredeyse her zaman, çıkarlara dayanmak yerine ilkelere dayanma cesaretini göstermek hem ülke hem de dünya için daha iyidir," ifadelerini kullandı.

Khan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim sorumluluğumuz kaynaklarımızı etkin bir şekilde kullanarak suçlayıcı ve aklayıcı kanıtları eşit bir şekilde soruşturmaktır, ta ki biz büyük suç iddialarının kapsamlı bir şekilde soruşturulduğunu düşünene kadar."

Karim Khan, bu yılın başlarında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve İsrail Savaş Bakanı Yoav Gallant hakkında yakalama kararı çıkarılması talebinde bulunmuştu.

Khan'ın bu kararı, talebin üç üst düzey Filistin Direnişi yetkilisini içermesine rağmen İsrail ve müttefiklerinin tepki ve baskısına maruz kalmıştı. 

Öte ynadan UCM'ye yönelik tehdit ve baskılar yeni değil. Rejimin istihbarat teşkilatı Mossad'ın eski başkanı ve Netanyahu'nun ‘gayri resmi elçisi’ Yossi Cohen, UCM'nin eski başsavcısı Fatou Bensouda'yı tehdit etmişti.