'İsrail, esirlerin kısmen serbest bırakılacağı bir anlaşmaya yakın'

img
'İsrail, esirlerin kısmen serbest bırakılacağı bir anlaşmaya yakın' YDH

Mısırlı yetkililer, İsrail'in Gazze'de Hamas'ın elinde bulunan tüm esirlerin serbest bırakılmasını içermeyen bir anlaşma taslağını kabul etmeye yakın olduğunu öne sürdü.




YDH - Lübnan merkezli el-Ahbar gazetesine konuşan Mısırlı yetkililer, esir takası müzakerelerinde 'sona yaklaşıldığını' iddia etti.

Anlaşmanın, Siyonist rejim güçlerinin Selahaddin koridorunda fiziksel olarak değil, sadece gözlem noktalarında bulunmasını kabul etmesini içerdiği bildirildi.

Mısırlı kaynaklar, gazeteye verdikleri demeçte, "Görüşmeler, Washington'un Tel Aviv'e baskı yapması koşuluyla, Mısır'ın olumlu gördüğü pek çok değişikliğin getirilmesi ışığında sona yaklaşıyor," ifadelerini kullandı.

İsrail, son görüşmelerde rejim ordusunun stratejik bir güzergâh olan Selahaddin koridorunda kalması konusunda ısrar etti.

Başbakan Benyamin Netanyahu, bu hafta düzenlediği basın toplantısında, "İsrail ordusunun koridordaki varlığı esirlerin yer üstünden kaçırılmasını engelliyor. Bu 42 gün içinde Sina ve İran'a kaçırılabilirler," demişti.

Mısır ise İsrail ordusunun koridorda kalmasına karşı çıkıyor. Bu anlaşmazlığın ardından, Mısır Genelkurmay Başkanı Ahmed Halife dün 'sürpriz bir ziyaretle' bölgeye gitti.

Ziyaretin, bölgedeki güçlerin bilgilendirilmesinden sonra gerçekleştirildiği ve İsrail ile Mısır arasındaki Camp David Anlaşması uyarınca Genelkurmay Başkanı'nın güvenlik güçleriyle birlikte bölgede bir tur yaptığı belirtildi.

Mısır Genelkurmay Sözcüsü Garib Abdulhafız, ziyaretle ilgili olarak Genelkurmay Başkanı'nın 'ülkenin sınırlarını tüm stratejik yönlerde korumayı' vurguladığını söyledi.

Mısırlı bir kaynak, Genelkurmay Başkanı Halife'nin bu hamlesinin İsrail'i rejim askerlerinin koridorda kalmasına karşı uyarmak amacı taşıdığını iddia etti.

Ayrıca kaynak, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in İsrail ile Hamas arasında anlaşmayı teşvik etmek için yakında bölgeyi ziyaret edeceğini belirtti.

Kaynak, anlaşmanın iki aşamada esirlerin serbest bırakılmasını ve Selahaddin koridorunda İsrailli gözlemcilerin bulunmasını içermesinin beklendiğini söyledi. 

Aynı zamanda Siyonist rejimin bu öneriyi kabul ettiği, ancak İsrail ile Mısır arasında anlaşmanın uygulanma zamanlaması konusunda tartışmaların sürdüğü kaydedildi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nden kaçırılan altı kişinin cesedini kurtardıklarını açıkladı. Anlaşmanın ilk aşamasında serbest bırakılacak rehinelerin sayısına ilişkin kesin bir rakam henüz belirlenmedi, ancak ikinci aşamadakinden çok daha fazla olmayacağı ifade edildi. Kaynaklar, planın nihayetinde tüm kaçırılanların serbest bırakılmasını içermediğini de belirtti.