İsrail'e gizli silah sevkiyatı

img
İsrail'e gizli silah sevkiyatı YDH

İngiltere hükümetinin, İsrail'e gönderilen silah sevkiyatlarının kendi hava sahasından geçişine izin verdiği ortaya çıktı.




YDH - Araştırmacı gazetecilik portalı Declassified UK'nin elde ettiği bilgilere göre, Ekim 2023'ten bu yana 50 tondan fazla mühimmat İngiltere üzerinden İsrail'e taşındı.

Habere göre, sevk edilen malzemeler arasında keskin nişancı mühimmatı, askeri uçaklarda kullanılmak üzere patlayıcılar ve fünyeler bulunuyor. Toplam sekiz uçuş tespit edildi ve bu uçuşların tümü New York'taki JFK Uluslararası Havalimanı'ndan kalkarak Galler üzerinden İngiltere hava sahasına girdi ve Dover üzerinden çıkış yaptı.

İngiltere Sivil Havacılık Otoritesi'nin (CAA) normalde tehlikeli madde veya savaş mühimmatı taşıyan uçuşlar için özel izin vermesi gerekiyor.

Silah Ticaretine Karşı Kampanya'dan (CAAT) Sam Perlo-Freeman, "Bakanlar, İsrail'in ölümcül teçhizat yüklerini Birleşik Krallık hava sahasından geçirmesine izin vererek, İsrail'in olası savaş suçlarına ortak olma riskini alıyorlar," dedi.

Yakın zaman önce İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail'in ithal silahları 'uluslararası insani hukuka karşı ciddi ihlaller gerçekleştirmek ya da kolaylaştırmak' için kullanabileceğine konusunda 'açık bir risk' olduğunu ifade etmişti.

Uçuşlarla ilgili bilgiler ilk olarak Belçikalı sivil toplum kuruluşu Vredesactie tarafından Bilgi Edinme Özgürlüğü yasası kapsamında elde edildi.

Daha sonra İrlanda merkezli haber sitesi The Ditch, uçuşların İrlanda hava sahasından yasal izin olmaksızın geçtiğini ortaya çıkardı.

Siyonist rejime gönderilen silahlar arasında, İsrailli silah şirketlerinin üretimde kullandığı fünyeler ve patlayıcı kartuşlar bulunuyor. Ayrıca, İsrail ordusu için keskin nişancı mühimmatı ve göz yaşartıcı gaz fişekleri de sevk edildi.

Avukat Sam Fowles, İngiltere'nin İsrail'e lojistik yardımda bulunmasının, İngiltere hükümetini uluslararası suçlara ortak edebileceği konusunda uyarıda bulundu.

CAAT'den Perlo-Freeman, "Birleşik Krallık hükümeti nihayet İsrail'in Gazze'deki operasyonlarında uluslararası hukuka uymadığını kabul etti. Ancak yine de bu çatışmada suç ortağı olmayı sürdürüyor," ifadelerini kullandı.