ABD'den İsrail'e: Uçak gemileri sonsuza kadar bölgede kalmaz

img
ABD'den İsrail'e: Uçak gemileri sonsuza kadar bölgede kalmaz YDH

ABD, İsrail'e, Amerikan uçak gemilerinin süresiz olarak bölgede kalamayacağı konusunda uyarıda bulundu.




YDH - Washington'dan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'a gönderilen mesajda, Biden yönetiminin Gallant ile iş birliğinden duyduğu memnuniyet dile getirilirken, Gazze'deki çatışmaların Lübnan ve Batı Şeria'ya yayılma potansiyeli ve İran'ın olası misillemesi konusundaki endişeler de vurgulandı.

İbranice yayın yapan Kanal 13 televizyonunun haberine göre, ABD'li yetkililer, İsrailli liderlere Amerikan uçak gemilerinin bölgede süresiz olarak kalamayacağını bildirdi.

Aynı zamanda Biden yönetimi, Gallant'ın görevden alınmasına karşı olduğunu ve onunla iş birliğini onayladığını belirtti.

Netanyahu üzerindeki baskı artıyor

Washington'un Amerikalı esirlerin serbest bırakılması için gösterdiği çabaların, İsrailli esirlerin serbest bırakılmasında aynı başarıyı gösteremeyen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu üzerindeki baskıyı artırabileceği öngörülüyor.

Amerikalı yetkililer, önerilen anlaşmayı ilerletmek için mümkün olan her şeyi yaptıklarını ve 'Netanyahu ve koalisyon ortaklarından' onay beklediklerini belirtti.

ABD vatandaşlığına sahip İsrailli esirlerin ailelerinden gelen talepler, İsrail ordusunun 1 Eylül'de Gazze'nin güneyindeki Refah'ta bir tünelde altı esirin cesedini bulmasının ardından yoğunlaştı.

Bu esirler arasında, 7 Ekim 2023'te Aksa Tufanı operasyonu sırasında yakalanan Amerikan vatandaşı Hersh Goldberg-Polin de bulunuyordu.

NBC News'in beş kaynağa dayandırdığı haberine göre, Beyaz Saray, İsrail'i içermeyen tek taraflı bir anlaşmayı desteklemeyi ciddi olarak düşünüyor.

Kaynaklar, tek taraflı anlaşma fikrinin Netanyahu'nun Filistin Direnişi ile bir anlaşmaya varamayacağı sonucuna varılmasının ardından ortaya çıktığını açıkladı.

Hamas'tan mesaj: Geri adım atmayacağız

Öte yandan Hamas Siyasi Büro üyesi Halil el-Hayya, perşembe günü yaptığı açıklamada, direnişinn ABD Başkanı Joe Biden'ın önerisi ve BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze Şeridi'nde ateşkes kararının ardından varılan anlaşmalara bağlılığını teyit ettiğini söyledi.

El-Hayya, "Hamas'ın herhangi bir tarafın yeni belgelerine ya da önerilerine ihtiyacı yok. İşgalciler taahhütlerini yerine getirmeye zorlanmalıdır," vurgusunu yaptı.

Herhangi bir anlaşmanın saldırganlığa son verilmesi ve Selahaddin koridoru ile Refah sınır kapısı dahil olmak üzere Gazze'den tamamen çekilmesi anlamına gelmesi gerektiğini vurgulayan el-Hayya, yerinden edilmiş Filistinlilerin 'herhangi bir denetim olmaksızın' evlerine engelsiz dönüşünü, insani yardımın sağlanmasını ve Gazze'nin yeniden inşasını talep etti.

El-Hayye, ayrıca görüşmelerde Netanyahu'nun amaçlarına hizmet edecek şekilde 'başa dönmeyi ya da bir döngüye sıkışıp kalmayı' reddetti.

Yetkili, Hamas'ın, Netanyahu'nun esir takası anlaşmasında Siyonist rejimin yükümlülüklerini yerine getirmekten kaçınmasını kabul etmeyeceğini bir kez daha teyit etti.

Bunun yanı sıra el-Hayya, ABD rejimini işgalciler lehindeki kör önyargısından ve faşist İsrail hükümetine verdiği koşulsuz destekten vazgeçmeye çağırdı.