İsrail, arabuluculardan rahatsız

img
İsrail, arabuluculardan rahatsız YDH

Siyonist rejim yetkilileri, Filistin direnişi ile süren ateşkes ve esir takası görüşmelerinde ABD'nin Katar ve Mısır'daki arabuluculardan Hamas'a daha fazla baskı yapmasını talep ettiğini bildirdi.




YDH - İsrailli yetkililer, Katar ve Mısır’ın, Hamas’a yönelik daha fazla baskı uygulamadıkları gerekçesiyle ABD’den arabuluculara müdahale etmesini talep etti.

Üst düzey bir yetkili, Yedioth Ahronoth gazetesine yaptığı açıklamada Hamas’ın taleplerini sertleştirdiğini belirterek, Doha'nın Hamas liderlerini sınır dışı etmesi ve banka hesaplarını dondurması gerektiğini öne sürdü.

Kaynaklar, esir takası ve ateşkes görüşmelerinin çıkmaza girdiğini bildirdi. İsrail, ABD’nin özellikle Katar’a Hamas üzerinde daha fazla baskı kurması yönünde çağrıda bulunması gerektiğini ifade etti.

Yetkililer, Katar’ın Hamas liderlerini sınır dışı etmek ve mali kaynaklarını kesmek yerine, ABD’nin Başbakan Benyamin Netanyahu’ya baskı yapmayı tercih ettiğini belirtti.

Bir İsrailli yetkili, "Arabulucuların, özellikle de ABD’nin kiminle muhatap olduğumuzu anlaması gerekiyor. Hamas, tutumunu sertleştirdi ve bir anlaşmaya varmakla gerçekten ilgilenmiyor. Ancak Amerikalılara saygı duyuyoruz ve onların önerilerini bekliyoruz," iddiasında bulundu.

Yetkili, önümüzdeki günlerde kapsamlı bir önerinin sunulmasını umduklarını ifade ederek, "Bu tamamen siyasi irade meselesi," diye ekledi. CIA Direktörü William Burns de Londra’da katıldığı bir etkinlikte, bu sürecin bir çözümle sonuçlanıp sonuçlanmayacağının yakında netleşeceğini belirtti.

İsrailli yetkililer, mevcut durumda bir anlaşmaya varılma şansının düşük olduğuna inandıklarını açıkladılar. Direniş, İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacak tutsakların sayısının artırılmasını talep ediyor. Özellikle, yaralı ve hasta erkek esirler karşılığında tutsakların serbest bırakılması talebi gündeme geldi. Ancak, kadın askerlerin serbest bırakılması karşılığında takas edilecek mahkûmlar konusunda daha önce bir anlaşma sağlanmıştı.

Yetkililer, Hamas’ın bu sert tutumunun, Netanyahu’nun Selahaddin koridorunda askeri güç bulundurma konusundaki ısrarından kaynaklandığına dikkat çekti. Direniş, anlaşmanın ilk aşamasında rejim ordusunun koridordan tamamen çekilmesini talep ediyor.



Makaleler

Güncel