İsrail, hukuktan kaçmanın yollarını arıyor

img
İsrail, hukuktan kaçmanın yollarını arıyor YDH

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, Başbakan Netanyahu'yu, Gazze Şeridi'nde devam eden savaşla ilgili olarak bir devlet soruşturma komisyonu kurulmasının, üst düzey İsrailli yetkililer hakkında uluslararası yakalama kararları çıkarılmasını önlemenin en etkili yolu olduğunu öne sürdü.




YDH - İbranice yayın yapan Kanal 12'nin haberine göre İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, Başbakan Benyamin Netanyahu'ya gönderdiği dilekçede, uluslararası topluma Siyonist rejimin savaş suçlarını soruşturduğuna dair güvence verilmesi gerektiğini vurguladı.

Dilekçede, "Uluslararası ilişkilerde olağanüstü sayıda soruşturma konusu ve ciddi tehlikeler mevcut," ifadelerine yer verildi.

Haberde, dilekçenin yalnızca Netanyahu ve birkaç üst düzey İsrailli yetkiliye gönderildiği, uluslararası kuruluşların harekete geçmeden önce bir komisyon kurulması için zamanın daraldığı uyarısında bulunulduğu belirtildi.

Netanyahu, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonu öncesi ve sırasındaki bir dizi hezimetle ilgili olarak, bazı koalisyon üyeleri de dahil olmak üzere sık sık yapılan çağrılara rağmen, şimdiye kadar bir devlet soruşturma komisyonu kurmayı reddetti.

Netanyahu, hükümet nezdinde bir soruşturma yürütülmesini tercih ettiğini belirtirken, Baharav-Miara, daha bağımsız ve kapsamlı bir inceleme sağlayacak bir devlet komisyonu kurulması gerektiğini savunuyor.

Rejim, işlediği savaş suçları nedeniyle şiddetli baskılarla karşı karşıya.

Baharav-Miara, dilekçesinde, İsrail'in Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi kurumların ancak ulusal hukuk sistemleri görevlerini yerine getiremediğinde devreye girebileceği ilkesi olan tamamlayıcılığı savunmasının 'ancak bir devlet soruşturma komisyonu aracılığıyla gerçekleştirilebileceğini' savundu.

Yetkili, "Soruşturma komisyonunun siyasi kademelerden tamamen bağımsız olması hayati önem taşımaktadır," diye vurguladı.

Hükümet nezdinde toplanacak komisyonun, soruşturmanın amacına uygun mekanizma olan bir devlet soruşturma komisyonu ile karşılaştırılamayacağını ifade eden Baharav-Miara, "Uluslararası pencere kapanıyor. Derhal bir devlet soruşturma komisyonu kurulmalıdır," diye ekledi.

Baharav-Miara ayrıca, bağımsız bir devlet soruşturma komisyonu kurulmamasının 'hükümetin halka karşı sorumluluklarıyla temelden çeliştiği ve yurtdışından adli müdahaleyi haklı çıkaracak aşırı bir durum teşkil edeceği' uyarısında bulundu.

Bunun yanı sıra dilekçede, rejim ordusu subaylarının, bir soruşturma komisyonu kurulmazsa haklarında yakalama kararı çıkarılmasından endişe duydukları belirtildi.



Makaleler

Güncel