ABD, esir takası müzakerelerinde başarısız oldu

img
ABD, esir takası müzakerelerinde başarısız oldu YDH

Filistin direnişi, ABD'nin Gazze'de devam eden savaşta her iki tarafı da tatmin edecek bir öneri sunamadığını bildirdi.




YDH - Filistin direnişinden üst düzey bir kaynak, Lübnan merkezli el-Meyadin televizyonuna yaptığı açıklamada ABD'nin Gazze'de devam eden savaşta her iki tarafı da tatmin edecek bir öneri sunamadığını söyledi. Kaynağa göre Siyonist rejim, güvenlik kaygılarını yeterince karşılamadığını iddia ettiği öneriyi reddetti.

Kaynak ayrıca Amerikalı yetkililerin İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu anlaşmaya varılmasının önündeki başlıca engel olarak gördüklerini açıkladı.

Bu arada Hamas, 2 Temmuz'da sunduğu belgeye bağlı kalarak yeni bir talepte bulunmadı.

Filistin direnişi, arabuluculara söz konusu belgenin anlaşmaya giden tek geçerli yol olduğu konusunda güvence vererek alternatif önerilere ihtiyaç duyulmadığını belirtti.

Daha önce Filistin direnişinden üst düzey bir lider, el-Meyadin'e yaptığı açıklamada Selahaddin koridorunun Gazze Şeridi'nde bir ateşkes anlaşması ve esir takası anlaşması sağlanmasının önündeki en önemli engel olmaya devam ettiğini söylemişti.

Yetkili, yaptığı açıklamada İsrail'in anlaşmanın ilk aşamasında Selahaddin koridorundan çekilmemekte kararlı olduğunu ve çekilmeyi ikinci aşamaya ertelemeyi planladığını da sözlerine ekledi.

Hamas'ın arabulucuları, anlaşmanın ilk 42 günü boyunca işgal güçlerinin bölgede kalmasına izin vermeyi tümüyle reddettiği konusunda bilgilendirdiğini de kaydetti.

Ayrıca arabulucuların anlaşmanın ilk aşamasında işgal güçlerinin Selahaddin koridorundan kademeli olarak çekilmesi için öneriler sunduklarını açıkladı. Ancak rejim, bu önerileri reddederek derhal ya da aşamalı bir çekilmeye karşı tutumunu sürdürdü.

ABD ateşkes önerisi üzerinde çalışıyor

Bununla beraber Beyaz Saray, Gazze'de ateşkes sağlanması ve bölgede tutulan İsrailli esirlerin serbest bırakılması için yeni bir öneriye son şeklini vermeye çalışıyor.

Amerikalı yetkililer ve Mısır'daki kaynaklara göre teklif, ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakereleri tıkayan kilit konuları ele almayı amaçlıyor. ABD'nin iddialarına göre, anlaşmanın büyük bir kısmı yürürlükte, ancak müzakereciler henüz iki ana engeli çözemediklerini belirtiyor.

Halen müzakere edilen temel konulardan biri, rejimin Selahaddin koridorunda varlığını sürdürme talebi. Bu koridor, İsrail işgalinin tüm amaçları için Gazze'nin güneyinde Mısır sınırı boyunca uzanan bir tampon bölge olacak.

Öte yandan, adı açıklanmayan bir Amerikalı yetkiliye göre ikinci önemli sorun, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli tutsaklara karşılık İsrail işgal tutsaklarının takas edilmesi önerisine hangi Filistinli tutsakların dahil edileceğinin belirlenmesi.



Makaleler

Güncel