İsrailli uzman: Hizbullah'a karşı çok önce harekete geçmeliydik

img
İsrailli uzman: Hizbullah'a karşı çok önce harekete geçmeliydik YDH

Kudüs Strateji ve Güvenlik Enstitüsü üyesi Yaakov Amidror, rejimin Hizbullah'a karşı ciddi adımlar atmadığını söyleyerek, "Hizbullah'a karşı 7 Ekim'den çok önce harekete geçmeliydik," dedi.




YDH - İsrail'in eski Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı ve Kudüs Strateji ve Güvenlik Enstitüsü (JISS) üyesi Yaakov Amidror, Radyo 103FM'e verdiği mülakatta Gazze savaşı ve Hizbullah'ın kuzey yerleşimlerine yönelik operasyonlarını ele aldı.

Jerusalem Post gazetesinin aktardığına göre Amidror, "Çatışmaların yoğun safhası geride kaldı ve şimdi Hamas'ın kendisini yeniden büyük bir tehdit olarak inşa etmemesini sağlamalıyız," dedi.

Amidror, "İsrail ordusu operasyonel esnekliğini korumalı ve sahadaki ihtiyaçlara göre hareket edebilmelidir," diye ekledi.

7 Ekim Aksa Tufanı operasyonunda yaşanan hezimete değinen Amidror, "O günkü başarısızlıkla İsrail ordusunun şu anda yaptıkları arasında doğrudan bir alaka yok. Bugün Gazze'de bulunan subay ve askerlerin çoğu 7 Ekim'deki başarısızlıktan sorumlu değildir," iddiasında bulundu.

Uzman, rejimin Batı Şeria'ya baskı uygulamayı sürdürmesi gerektiğini, ancak Filistinlilerin buradaki kabiliyetlerinin İsrail açısından 'kritik bir tehdit oluşturmadığını' öne sürdü.

Hizbullah'ın yarattığı tehdidin daha önemli olduğunu kaydeden Amidror, "Hizbullah bir saldırı başlatırsa Tel Aviv, Kudüs ve Hayfa gibi kentler ağır ateş altında kalacak ve bu da iç cephede çok sayıda can kaybına yol açabilir," ifadelerini kullandı.

Amidror ayrıca yerleşimcilerin tahliyesine de değinerek bunun Siyonizm'in yenilgisi anlamına gelmediğini savundu: "Yerleşimcileri tahliye etme kararı, onları koruma ve Lübnan'da yeni operasyonlara karar verilmeden önce Gazze'deki operasyonun tamamlandığından emin olma düşüncesidir."

Lübnan'da Hizbullah ile mümkün olan en kısa sürede savaşa hazırlanılması gerektiğine de değinen Amidror, "İran'ın güç kazanmasıyla birlikte sınırımızın ötesindeki durum daha da kötüye gidiyor. Tehditle başa çıkmak için ciddi adımlar atmadık ve Hizbullah'a karşı 7 Ekim'den çok önce harekete geçmeliydik," değerlendirmesini yaptı.



Makaleler

Güncel