İranlı yetkili Moskova'ya İHA ve füze sevkiyatını doğruladı

img
İranlı yetkili Moskova'ya İHA ve füze sevkiyatını doğruladı YDH

İranlı bir milletvekilinin, İran'ın soya fasulyesi ve buğday ithalatı ve ABD yaptırımlarını aşmak için yardım karşılığında Rusya'ya füze ve insansız hava aracı gönderdiğini kabul ettiği bildiriliyor.




YDH- The Cradle'a göre, İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Ahmed Bahşayiş Erdestani, İran'ın Ukrayna'ya karşı savaşı için Rusya'ya füze ve insansız hava araçları gönderdiğini doğruladı.

Iran Watch'a 9 Eylül'de verdiği demeçte Erdestani şöyle dedi:

“İran Rusya'ya insansız hava aracı ve füze ihraç ediyor Ruslar ise ABD yaptırımlarını aşmak için İran'la işbirliği yapıyor. Birçok malımızı Rusya'dan ithal ediyoruz.”

İranlı milletvekilinin açıklamaları, Batılı ve ABD'li istihbarat yetkililerinin İran'ın Ukrayna'ya karşı savaşta kullanmak üzere Rusya'ya kısa menzilli balistik füzeler transfer ettiğine dair haberlerinin ardından geldi.

Üst düzey bir İran Devrim Muhafızları Komutanı Pazartesi günü bu iddiayı yalanladı. 

İran İşçi Haber Ajansı'nın aktardığına göre Tuğgeneral Fazlullah Nozari, “Rusya'ya füze gönderilmedi ve bu iddia bir tür psikolojik savaş” dedi.

Rusya'nın son haftalarda Ukrayna askeri bölgelerine ve enerji altyapısına yönelik füze ve insansız hava aracı saldırılarını arttırması, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin, Cuma günü Almanya'da Ukrayna Savunma Temas Grubu (UDCG) üyelerine Ukrayna'nın acilen daha fazla hava savunma sistemine ihtiyaç duyduğunu söylemesine yol açtı.

UDCG, Ukrayna'nın güvenlik ihtiyaçlarını görüşmek üzere ayda bir toplanan yaklaşık 50 ülkeden oluşan bir koalisyon.

İranlı milletvekili İran'ın Rusya'dan ithal ettiği soya fasulyesi ve buğdayı dengelemek için Rusya'ya füze ve askeri insansız hava aracı ihraç ettiğini söyledi.

Erdestani, Rusya'ya füze ve İHA tedarik etmenin geri tepme mekanizması olarak bilinen yöntemle ABD'nin İran'a ilave yaptırımlar uygulamasına yol açıp açmayacağı sorusuna “Hizbullah'a, Hamas'a ve Haşdi Şabi'ye roket veriyoruz, Rusya'ya neden vermeyelim?” şeklinde yanıt verdi.

Erdestani sözlerine şöyle devam etti: 

''Avrupalılar Ukrayna'ya silah satıyor. NATO Ukrayna'ya girdi. Neden müttefikimizi desteklemek için Rusya'ya füze ve insansız hava aracı vermeyelim?''

Erdestani dünyanın Doğu ve Batı blokları olarak ikiye ayrıldığını, bir tarafta Rusya ve Çin'in diğer tarafta ise ABD ve NATO'nun yer aldığını belirtti ve açıklamasının sonlarında şu ifadeler yer aldı:

''Biz Doğu Bloku'ndayız ve kendi çıkarlarımız için NATO'ya karşı çıkmamız doğaldır. İran kimseyle savaş halinde değil ve hiçbir savaşa doğrudan müdahale etmiyor ama Rusya bizim müttefikimiz ve yaptırımları aşmamıza yardımcı oluyor. Bu nedenle insansız hava araçları ve füzeler göndermek için onlarla işbirliği yapıyoruz.''



Makaleler

Güncel