Amerikalı Yahudi seçmenler kime oy verecek?

img
Amerikalı Yahudi seçmenler kime oy verecek? YDH

Yahudi seçmenlerin yüzde 68'i Demokratların adayı Kamala Harris'i desteklemeyi planlarken, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'a destek verenlerin oranı yüzde 25'te kalıyor.




YDH - Jewish Telegraphic Agency'nin haberine göre, Amerika Yahudi Demokrat Konseyi (JDCA) tarafından pazartesi günü yayımlanan anket, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Amerikalı Yahudi seçmenler arasında eski Başkan Donald Trump'a karşı açık ara önde olduğunu gösteriyor.

GBAO tarafından gerçekleştirilen ankette, Yahudi seçmenlerin yüzde 68'inin Harris'i destekleyeceği, Trump'ın ise yüzde 25 oranında kaldığı belirtiliyor.

Söz konusu anket, 27 Ağustos ile 1 Eylül tarihleri arasında, katılımcılarla kısa mesaj yoluyla iletişime geçilerek ve bir internet anketine yönlendirilerek 800 seçmene ulaşılmasıyla gerçekleştirildi.

Yüzde 3,5 hata payına sahip olan anket, son dönemdeki kampanyalar ve partiler arasındaki hararetli tartışmaların Yahudi seçmenlerin tercihlerinde büyük bir değişiklik yaratmadığını ortaya koydu.

Ayrıca, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonunun ardından Cumhuriyetçilerin daha fazla Yahudi seçmeni çekme çabalarının da oy verme niyetlerini önemli ölçüde etkilemediği görüldü.

JTA'nın haberine göre, "Anket, Yahudi seçmenlerin, Başkan Joe Biden'ın muhtemel aday olduğu Nisan ayına kıyasla biraz daha fazla sayıda Demokrat adayı desteklediğini gösteriyor".

JDCA'ya bağlı Jewish Electorate Institute tarafından daha önce yapılan bir ankette, Biden'ın Yahudi seçmenler arasında Trump'a karşı yüzde 64'e yüzde 24 önde olduğu belirtilmişti.

Son anket ayrıca, Biden yönetiminin Gazze savaşında ateşkes sağlama çabalarına güçlü bir destek olduğunu gösteriyor.

Amerikalı Yahudi seçmenlerin yüzde 87'si, esir takası anlaşması konusunda yapılan girişimleri destekliyor.

Anket, Aksa Tufanı'nın ardından İsrail'le ilgili konulara daha fazla odaklanılmasına rağmen, katılımcılardan endişe duydukları ilk iki konuyu seçmeleri istendiğinde, İsrail'in dokuzuncu sırada yer aldığını ortaya koydu.

Demokrasinin geleceği ve kürtaj hakları, Yahudi seçmenler arasında en önemli konular olarak öne çıkıyor.

Ortodoks Yahudi seçmenlerin yüzde 83'ü Trump'ı desteklerken, sadece yüzde 17'si Harris'e oy vereceğini kaydetti. Ortodoks Yahudiler için İsrail, seçimdeki en önemli konular arasında dördüncü sırada. Ekonomi ve 'antisemitizm' ise İsrail'in önünde geliyor.



Makaleler

Güncel