İsrail, sahte Hamas belgeleri sızdırdı

img
İsrail, sahte Hamas belgeleri sızdırdı YDH

İsrail ordusunun, kamuoyunu şekillendirmek amacıyla rejimin uluslararası medya kuruluşlarına dağıttığı sahte Hamas belgelerinin dolaşımıyla ilgili bir soruşturma yürüttüğü İsrail medyasında gündem oldu.




YDH- İsrailli haber sitesi Ynet'e göre, İsrail kamuoyunu etkilemeye çalışmak için uluslararası medyaya aktarılan sahte ve manipülatif belgelerle ilgili İsrail ordusu bir soruşturma başlattı.

Yedioth Ahronot, İsrailli askeri yetkililere dayandırdığı haberinde, sahte belgelerin İsrail kamuoyunu manipüle etmeye yönelik bir kampanyanın parçası olarak sızdırıldığını belirtiyor.

El-Meyadin'in İsrail basınına dayandırdığı haberine göre, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın bilgisayarından sızdırıldığı iddia edilen ve İsrailli tutukluların Gazze dışına nakledilmesine ilişkin planların yer aldığı belgelerin sahte olduğu ortaya çıktı.

İngiliz Jewish Chronicle ve Alman Bild gazeteleri de bu sahte belgeleri haberlerinde kullanarak yayılmasını sağladı.

Jewish Chronicle, İsrail ordusu tarafından 29 Ağustos'ta ele geçirildiği bildirilen bu belgelerin, tutukluların Gazze'den Philadelphi Koridoru altındaki tüneller aracılığıyla Mısır'a kaçırılması ve oradan da İran'a nakledilmesi planını detaylandırdığını iddia etti. 

Ancak, Yedioth Ahronot, İsrail Askeri İstihbarat Direktörlüğü'nün Jewish Chronicle tarafından atıfta bulunulan belgelerden haberdar olmadığını açıkladı.

Haber sitesinin askeri kaynaklardan aktardığına göre, “ne belge ne de aniden kaçmaya karar veren Sinvar'a atfedilen anlatı İsrail'de kimse tarafından bilinmiyor.”

Bild, Hamas'ın orta düzey bir yetkilisi tarafından sunulduğu iddia edilen bir belgeye yer verirken, Yedioth Ahronot belgenin var olduğunu ancak Alman yayın kuruluşu tarafından kullanılan ve Hamas'ın İsrail ile bir anlaşmaya ilgi duymadığını gösterdiği iddia edilen alıntının uydurma olduğunu ileri sürüyor.

Ayrıca Sinvar'ın bu planın arkasında olduğu ve kendisinin de kaçış planları yaptığı iddia ediliyordu.

Her iki haber de Netanyahu'nun geçen hafta yaptığı ve İsrail ordusunun Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyeceğini teyit ettiği ve böyle bir hamlenin Hamas'ın tutukluları Gazze Şeridi dışına transfer etmesine olanak sağlayacağını söylediği açıklamaların ardından geldi.

Yedioth Ahronot'a göre bu sahte belgeler “güvenlik kurumlarında büyük endişe ve öfke yarattı ve Başbakan Benjamin Netanyahu ve adamları ile aralarındaki gerilimi arttıracağı tahmin ediliyor.”

Netanyahu'nun Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınırda yer alan Philadelphi Koridoru üzerinde İsrail askeri kontrolü talep etmesi önemli bir anlaşmazlık konusu olmuştur.

Philadelphi Koridoru, yardımların ulaştırılması için hayati önem taşıyan Mısır ile Refah sınır kapısını da içeriyor. Kerem Ebu Şalim sınır kapısından Akdeniz'e kadar 12,6 kilometre boyunca uzanıyor.

İsrail Başbakanı, Koridor'un Hamas'ın operasyonları için hayati önem taşıdığını iddia ediyor ve herhangi bir anlaşmanın parçası olarak burada askeri varlık bulundurmakta ısrar ediyor.

Ancak İsrail medyası Pazar günü İsrail işgal ordusundaki kaynaklara dayandırdığı haberinde Koridor'da Filistin Direnişi'ne ait aktif bir tünel bulunmadığını bildirdi.

İsrail Kanal 12'nin güvenlik ve askeri yorumcusu Amir Bar-Shalom, İsrail ordusunun “Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyi göze alabileceğini söylediğini” açıkladı.

Bar-Shalom ayrıca birçok askeri kaynağa danıştığını ve onlara “Philadelphi Koridoru'nda aktif bir (Direniş) tüneli var mı?” diye sorduğunu belirtti. Gelen yanıtlar hep “Hayır” oldu.

Filistin Direnişi'nden üst düzey bir lider Cuma günü El-Meyadin'e yaptığı açıklamada Philadelphi Koridoru'nun Gazze Şeridi'nde bir ateşkes anlaşması ve esir takası anlaşması yapılmasının önündeki en önemli engel olduğunu doğruladı.

Lider, İsrail işgalinin anlaşmanın ilk aşamasında Koridor'dan çekilmemekte kararlı olduğunu ve çekilmeyi ikinci aşamaya ertelemeyi planladığını da sözlerine ekledi.

Hamas'ın arabuluculara, anlaşmanın ilk 42 günü boyunca işgal güçlerinin bölgede kalmasına izin vermeyi kategorik olarak reddettiğini bildirdiğini de kaydetti.



Makaleler

Güncel