Irak, Hamas'ı nasıl finanse etti?

img
Irak, Hamas'ı nasıl finanse etti? YDH

Federal Rezerv'in, yaptırım uygulanan İran ve müttefiklerinin uzun bir süre boyunca 250 milyon dolardan fazla fona erişmesine olanak sağladığı bildirildi.




YDH- Israel Hayom, Wall Street Journal'a dayandırdığı haberinde, ABD tarafından Irak'ta kurulan bir bankacılık sisteminin, uluslararası yaptırımları baypas ederek milyarlarca doları İran ve İran'ın müttefiği olan aktörlere aktardığını söylüyor.

Haberler, 250 milyon doları aşan günlük banka havalelerinin yaklaşık yüzde 80'inin izlenemediğini gösteriyor.

ABD'li yetkililer Hamas ve Hizbullah gibi grupları destekleyen fonların ''kötüye kullanılabileceğine dair endişelerini dile getirerek yirmiye yakın Irak bankasının dolar işlemlerini yasakladı ve daha sıkı mali denetim çağrısında bulundu.''

Irak'ın 2003 yılında ABD öncülüğünde işgal edilmesinin ardından başlatılan sistem, Irak bankalarının New York Federal Rezerv Bankası aracılığıyla belirli faydalanıcıları tanımlama zorunluluğu olmaksızın uluslararası para transferleri yapmasına izin veriyordu. 

ABD yetkililere göre, bu gözetimin yaptırım uygulanan devletler için mali bir kanal yaratmış olabileceğinden şüpheleniyor. 

Bu fonların önemli bir kısmının, İsrail'in yürüttüğü soykırım karşısında Filistin halkının kararlılığının yanında yer alan İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hamas ve Hizbullah gibi Direniş Ekseni aktörlerine ulaştığına inanılıyor.

Iraklı tanınmış bir bankacı olan Ali Gulam'a ait üç bankanın 2022 yılı sonlarında ABD makamları tarafından kapatılması ve dolar işlemleri yapmalarının yasaklanmasının ardından mali sistemdeki önemli zaafiyet gün yüzüne çıktı. 

Hazinenin mali istihbarattan sorumlu eski müsteşarı Brian Nelson, Wall Street Journal'a verdiği demeçte, ''hazinenin bu fonların İran İslam Cumhuriyeti'ni desteklemek için kullanılmasını engellemesi gerektiğini vurguladı.''

Denetimler, ''Gulam'ın bankalarının sadece altı ay içinde Irak dışına 3,5 milyar dolar transfer ettiğini ve bunun önemli bir kısmının BAE'deki bazı isimsiz şirketlere yuvarlak dolar miktarlarında gönderildiğini'' ortaya koydu. 

Ancak Nelson, İran'ın küresel finans sistemini ''istismar etmeye'' devam ettiği uyarısında bulundu. 

Hem ABD'li yetkililer hem de Iraklı banka temsilcileri, ABD'nin baskısının Irak bankaları arasındaki yasadışı dolar işlemlerini önemli ölçüde azalttığını belirtti.



Makaleler

Güncel