Biden: Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümü sadece bir kaza

img
Biden: Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümü sadece bir kaza YDH

Uluslararası Dayanışma Hareketi, İsrail ordusunun Ayşenur'u uzak mesafeden hedef alarak katlettiğini bildirdi.




YDH- Jerusalem Post'a göre, Başkan Joe Biden, insan hakları savunucusu Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüne değinerek, olayın geçen hafta Batı Şeria'da düzenlenen ''bir protesto sırasında kazayla meydana gelmiş gibi göründüğünü'' belirtti. 

Bu açıklama, İsrail ordusunun Eygi'nin “büyük olasılıkla” askerlerinin serseri ateşiyle vurulduğunu kabul etmesinin ve olaydan üzüntü duyduklarını ifade etmelerinin ardından geldi. 

 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in cinayetin “sebepsiz ve haksız” olduğunu söylemesinden saatler sonra Biden gazetecilere “Görünüşe göre sadece bir kazaymış... kurşun yerden sekmiş olmalı...yani kız kazara vurulmuş” dedi.

Biden, İsrail'in Batı Şeria'da bir insan hakları savunucusunun İsrail ordusu tarafından ''kazayla'' vurulduğu anlatısını destekledi.

İsrail ordusu daha önce yaydığı bir anlatıda, Ayşenur'un “şiddetli bir isyan” sırasında öldürüldüğünü söylerken, Ayşenur'un gönüllü olarak çalıştığı Uluslararası Dayanışma Hareketi 6 Eylül'deki protestonun barışçıl olduğunun altını çizdi.

Filistinli hak savunucuları ve Eygi'nin yakınları, Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili hesap verilmesi çağrısında bulunuyor.

Bu ayın başlarında, ABD-İsrailli esir Hersh Goldberg-Polin'in Gazze'de öldürülmesinin ardından, ABD Adalet Bakanlığı hızlı bir şekilde onun ve “Hamas'ın Amerikalılara yönelik acımasız cinayetlerinin her birinin” soruşturulduğunu duyurdu.

Dün çifte standart konusunda sıkıştırılan Patel, Goldberg-Polin'in öldürülmesini Eygi'nin vurulmasından ayırmaya çalıştı:

Patel, “Her durum kendine özgüdür ve birbirinden farklıdır” dedi.

Maariv muhabiri Barak Ravid'e göre, Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean Pierre gazetecilere İsrail'in Salı günü ABD'ye soruşturmanın sonuçlarını verdiğini söyledi.

Orta Doğu Anlayış Enstitüsü İcra Direktörü Margaret DeReus da ABD'nin İsrail soruşturması çağrısını “tamamen yetersiz” olarak nitelendirdi ve şöyle söyledi:

''İsrail şeffaf soruşturmalar yürütmüyor ve ne İsrail ne de ABD bu cinayetlerin faillerini sorumlu tutuyor. Suçunu soruştursun diye suçluya güvenmemelisiniz.''

Amerika, El-Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile'nin Batı Şeria'da İsrail ordusu tarafından öldürülmesine ilişkin ABD öncülüğünde soruşturma taleplerini reddetmiş ve bunun yerine İsrail'in kendi soruşturmasını kendisinin yürütmesini dayatmıştı.

Konuyla ilgili olarak, Pazartesi günü, Rachel Corrie'nin annesi Cindy Corrie Democracy Now'a şu açıklamayı yaptı:

“İsrail soruşturma yapmıyor; suçunu örtbas ediyor” 

Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail askerleri ve yerleşimciler Ekim ayından bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yaklaşık 700 Filistinliyi öldürdü.



Makaleler

Güncel