ABD ve İsrail medyasından Batı Şeria “uyarısı”

img
ABD ve İsrail medyasından Batı Şeria “uyarısı” YDH

ABD medyası, “Filistinli grupların yeni teknik, lojistik ve örgütsel yetenekler geliştirdiğini” vurguladı. İsrail medyası ise İsrail güvenlik ve askeri yetkililerin, kabinedeki bakanlara “Batı Şeria’da yaşananlarla” ilgili bir uyarı mesajı gönderdiğini bildirdi.




YDH- New York Times gazetesinde yer alan bir habere göre, işgal altındaki Batı Şeria'da çatışmalar tırmanırken, Filistin direniş savaşçıları da daha cesur ve daha tecrübeli saldırılar düzenlemeye başladı.

Bu haber, İsrail ordusunun yakın zamanda Batı Şeria'daki Tulkarm, Cenin ve Tubas valiliklerini hedef alan ve 39 Filistinlinin hayatını kaybetmesine, yaklaşık 150 kişinin de yaralanmasına neden olan 10 günlük saldırıyı sonlandırmasının ardından geldi.

Haberde özellikle hem Hamas hem de Filistin İslami Cihad hareketi tarafından üstlenilen Tel Aviv'deki bombalama operasyonuna, el-Halil’deki Tarkumiye kontrol noktasında gerçekleşen ve üç İsrailli polisin öldürülmesi ile sonuçlanan silahlı saldırıya ve Ürdün ile işgal altındaki Batı Şeria arasındaki Kerameh Sınır Kapısı’nda yaşanan ve yine 3 İsrailli güvenlik görevlisinin ölümüyle sonuçlanan son direniş eylemine dikkat çekildi.

Gazete, analistlere dayandırdığı haberinde, son operasyonların, yıllardır istikrarsız Batı Şeria'ya yönelik en karmaşık saldırı dizisini oluşturduğunu belirtti.

Analistlere göre saldırılar, İsrail'in yoğun engelleme çabalarına rağmen Filistinli grupların yeni teknik, lojistik ve örgütsel yetenekler geliştirdiğini gösteriyor.

Ramallah merkezli araştırma grubu Horizon Center'ın Direktörü İbrahim Dalalşa, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Son haftalarda yaşananları son on yılda yaşananlarla karşılaştırırsanız, saldırıları gerçekleştirmek için daha organize bir çabanın olduğunu görebilirsiniz.”

Dalalşa şöyle devam etti: “Sırt çantasında bomba bulunan bir bombacının, Tel Aviv sokaklarında dolaşması, böyle bir şeyin gerçekleşmesini gerçekten destekleyen bir ağın varlığına işarettir.”

İsrailli siyasi yorumcu ve eski büyükelçi Alon Pinkas ise Gazze Şeridi'ne yönelik savaşın devam etmesiyle bu tür olayların daha da olası hale geldiğini belirtti.

Pinkas, İsrail'in iç bölünmelerini ve dışarıdaki kırılganlıklarını daha da derinleştirdiğini söyledi.

New York Times gazetesine göre, Batı Şeria'daki Filistin direniş savaşçıları, savaşın, kendilerini İsrail işgaline karşı daha aktif olmaya teşvik ettiğini söylüyor.

NYT, özellikle de anketlerin, Batı Şeria'da Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı Harekatı'na verilen yaygın desteği gözler önüne serdiğini vurguladı.

Bu arada Batı Şeria'daki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan İsrailli Filistin işleri uzmanı Michael Milshtein, Gazze'de ve Lübnan sınırında devam eden savaşlar nedeniyle “Üçüncü bir cepheye doğru gidiyoruz” dedi.

Öte yandan İsrail medyasında yer alan bir habere göre, İsrail güvenlik ve askeri yetkilileri, kabine bakanlarına ilettikleri mesajda “Batı Şeria'da yaşananlar yüzümüze patlayabilir” uyarısında bulundular.

İsrailli yetkililerin, Batı Şeria ile ilgili olarak kabineye bir dizi acil tavsiye sunduğu belirtildi.

İsrail ordusunun ise bakanları, bölgeye asker göndermenin, Gazze'deki mücadeleyi tehlikeye atabileceği konusunda uyardığı ifade edildi.

Güvenlik ve askeri yetkililer tarafından sunulan ve İsrail Savaş Bakanı Yoav Gallant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve Şin Bet Müdürü Ronen Bar'ın imzasını taşıyan “öneriler” arasında, cezaevi tesislerinin artırılması ve toplu gözaltılara hazırlık yapılması, gizli birimlerin genişletilmesi ve Kudüs'teki Mescid-i Aksa külliyesindeki statükonun korunması yer alıyor.

İsrail medyasına göre, işgal ordusu, Filistin direnişinin artan operasyonları karşısında, işgal altındaki Batı Şeria'da tam teşekküllü bir İntifada'yı önlemeye çalışıyor ve yasadışı yerleşimcileri rahatsız eden bir dizi karar alıyor.

Bu kararlar arasında, işgal altındaki topraklarda Filistinlilere “daha rahat” hareket imkânı sağlanması ve Batı Şeria'nın tüm nüfusunun direniş eylemlerine katılmasının önlenmesi umuduyla bölgedeki çok sayıda arazi engelinin kaldırılması gibi maddelerin yer aldığı belirtildi.

Bu bağlamda, deneyimli İsrail savaş muhabiri Ron Ben Yishai, Ynet haber sitesine yazdığı makalede, İsrail askeri komutanlığının Batı Şeria'daki artan istikrarsızlıktan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'i açıkça suçlamadığını, ancak üst düzey yedek askerlerden bu tür suçlamaların geldiğini belirtti.

Ben Yishia, Direniş operasyonlarının Batı Şeria'nın kuzeyinden işgal altındaki toprakların güney bölgelerine doğru genişlemesinin, doğrudan Ben-Gvir ve Smotrich'in eylemleriyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Yazara göre, Ben-Gvir'in zaten aşırı kalabalık olan hapishaneleri kötü yönetmesi, İsrail güçlerinin Şin Bet istihbarat teşkilatının Filistinlilerin tutuklanması yönündeki taleplerini geciktirmesine yol açtı.

Bu arada, İsrail gazetesi Maariv, “Esirlerin geri verilmesine ilişkin bir anlaşma ve Gazze'de ateşkes sağlanması, İsrail'in bu kıyamet vizyonunu engellemek için son şansı olabilir” açıklamasını yaptı.

Gazete, Filistin topraklarındaki “sükunetin” Batı Şeria'da da sükuneti sağlayacağını savundu.