Katar, Mısır ve Hamas'tan üçlü toplantı

img
Katar, Mısır ve Hamas'tan üçlü toplantı YDH

Katar ve Mısır, Hamas ile görüşmelerdeki tıkanıklığı aşmak için üçlü bir toplantı düzenlendi.




YDH - Üst düzey bir direniş yetkilisi, Katar ve Mısırlı arabulucularla Hamas arasındaki görüşmelerdeki tıkanıklığı aşmak için üçlü bir toplantı düzenlendiğini bildirdi.

Lübnan merkezli el-Meyadin televizyonuna konuşan yetkili, Hamas'ın daha önce ABD Başkanı Joe Biden tarafından sunulan ve İsrail dışındaki tüm taraflarca kabul edilen 2 Temmuz tarihli öneriye bağlılığını yinelediğini belirtti.

Ancak daha sonra bu önerinin aslında İsrail'in hazırladığı bir belgeye dayandığı ortaya çıkmıştı.

Arabulucular, özellikle İsrail'in Selahaddin koridorundan çekilmesi ve esirlerin serbest bırakılması konularında bazı küçük değişiklikler talep etti.

Direnişin talepleri net

Hamas'ın siyasi büro üyesi İzzet el-Rişk, pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya anlaşma şartlarına uyması için baskı yapılmadıkça İsrailli esirlerin serbest bırakılmayacağını vurguladı.

El-Rişk, "Herkes biliyor ki anlaşmayı engelleyen taraf Netanyahu ve onun aşırı sağcı hükümetidir," dedi.

Filistin direnişinin taleplerinin açık ve tartışmaya kapalı olduğunu belirten el-Rişk, bu taleplerin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının kalıcı olarak durdurulması ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi olduğunu kaydetti.

Hamas yetkilisi ayrıca, Netanyahu'nun taleplerinin müzakere zemini olarak kabul edilmemesi gerektiğini, aksi takdirde görüşmelerin en başa döneceğini söyledi.

El-Rişk son olarak, İsrail ve bazı ABD kaynaklarının Hamas'ın yeni talepler öne sürdüğü yönündeki iddialarını yalanladı.

Yetkili, söz konusu iddiaları, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırıları durdurmaya dönük müzakereleri geciktirme çabalarının üstünü örtme girişimi olarak nitelendirdi.