Ayşenur Eygi cinayeti için bağımsız soruşturma talebi

img
Ayşenur Eygi cinayeti için bağımsız soruşturma talebi YDH

Türkiye ve ABD vatandaşı Aysenur Ezgi Eygi'nin ölümünün ardından, bazı Amerikalı politikacılar harekete geçti.




YDH - ABD'li Kongre Üyesi Pramila Jayapal ve Senatör Patty Murray, Başkan Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a bir dilekçe göndererek, olayın ayrıntılı bir şekilde araştırılmasını talep etti.

Çarşamba günü kamuoyuyla paylaşılan mektupta, Blinken'in de belirttiği gibi 'sebepsiz ve haksız' olan bu ölüm olayı için FBI öncülüğünde şeffaf, güvenilir ve kapsamlı bir soruşturma başlatılması istendi.

26 yaşındaki insan hakları savunucusu Eygi, geçen cuma günü Batı Şeria'daki gösteriler sırasında yaralanmış ve hayatını kaybetmişti. Birleşmiş Milletler (BM) ve Eygi'nin ailesi de olayın aydınlatılması için çağrıda bulunmuştu.

Eygi'nin eşi Hami Ali, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Başkan Biden ve Beyaz Saray'ın aileye hâlâ başsağlığı dilemediğini belirtti.

Ali, "Dört gündür Başkan Biden'ın aramasını ve doğru olanı yapmasını bekliyoruz," ifadesini kullandı.

Biden ise önceki gün gazetecilere verdiği demeçte olayı 'kaza' olarak nitelendirmişti. Ancak Ali, bunun bir kaza olmadığını vurgulayarak sorumluların cezalandırılmasını talep etti.

Eygi ailesi, İsrail'in yürüttüğü soruşturmayı 'tamamen yetersiz' bulduklarını belirterek, ABD'den bağımsız bir inceleme yapmasını talep etti.