Gantz, Katar Başbakanı ile Paris'te ne konuştu?

img
Gantz, Katar Başbakanı ile Paris'te ne konuştu? YDH

Benny Gantz, özel olarak Paris'e gelen Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman es-Sani ile yaklaşık üç saat süren kritik bir görüşme gerçekleştirdi.




YDH - Müzakerelerdeki tıkanıklığa rağmen, muhalefet lideri Gantz dün Paris'te önemli bir diplomatik hamle yaptı. Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman es-Sani ile bir araya gelen Gantz'a, esirlerin aileleri ve Dünya Siyonist Kongresi başkanı da eşlik etti.

İbranice yayın yapan Kanal 14'ün haberine göre Gantz, bu toplantıyı siyasi düzeyde bir müdahale ve anlaşmaya giden yolda tüm imkanların kullanılması gerektiğinin göstergesi olarak değerlendirdi.

Gantz, Muhammed bin Abdurrahman'a, Hamas üzerindeki baskının özellikle iktisadi ve siyasi araçlarla artırılması gerektiğini iletti. Ayrıca, askeri operasyonların yoğunlaşmasından önce bu diplomatik çabaların kritik önem taşıdığını vurguladı.

Anlaşmanın İsrail kamuoyunda geniş destek bulacağını ve arabulucuların çabalarının boşa gitmeyeceğini açıkça belirten Gantz, bölgesel savaş riskine değinerek, bunun Hamas'ı anlaşmaya zorlamak için ek bir neden olduğunu ve görüşmeleri hızlandırma gereğini vurguladı.

Özel olarak bu görüşme için Paris'e gelen Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, arabuluculuk görevine olan bağlılığını yineledi. Zorluklar olsa da vazgeçmeyeceğini belirten Muhammed bin Abdurrahman, 'kendi kızlarına baktığında Gazze'deki esirleri gördüğünü' söyledi ve geçmişte Irak'ta kaçırılan bir akrabasının yaşadıklarını paylaştı.

Son dönemde Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog'un ulusal birlik hükümeti kurulması yönündeki çabaları dikkat çekiyor. Herzog, esirlerin ailelerine yaptığı konuşmada, "Sevdiklerinizi geri getirmek istiyorsanız, tüm gücünüzle birlik olmalısınız," demişti.

Herzog'un bu çağrısının arkasında esirlerin ailelerinin desteği bulunuyor. Aileler, birlik hükümetinin kurulmasının sevdiklerinin serbest bırakılması için yapılacak anlaşmanın şansını artıracağına inanıyor.

Esirlerin aileleri, son günlerde çeşitli siyasi kesimlerden partilerle, Yesh Atid'den Otzma Yehudit'e, hatta Likud'a kadar bir dizi görüşme gerçekleştirmişti.