Suriyeli muhaliflerden İsrail'e zafer hikayesi

img
Suriyeli muhaliflerden İsrail'e zafer hikayesi YDH

İsrail'in tüm gazeteleri, Suriyeli muhaliflerin TV kanalını kaynak göstererek rejimin özel kuvvetlerinin Suriye'nin Hama bölgesindeki Masyaf'a helikopterle indirme yapıp iki İranlıyı kaçırdığını iddia etti.




YDH- Israel Hayom, Haaretz, Jerusalem Post ve Yediot Ahronot başta olmak üzere İsrail rejiminin ana akım medyasını oluşturan tüm gazeteler, İsrail özel kuvvetlerinin Suriye'ye kara operasyonu yapıp 2 veya 4 İranlıyı esir aldığını iddia etti. 

İsrail medyası, haberini Türkiye'den yayın yapan Katar sermayeli rejim karşıtı 'Suriye TV'ye dayandırdı. 

İsrail medyasının Suriye karşıtı propagandalarıyla tanınan 'Suriye TV'nin dün yayımladığı haberinden naklen bildirdiğine göre İsrail kara kuvvetleri Pazar günü Suriye'nin Hama bölgesine bir indirme operasyonu yaptı. 

İsrail güçlerinin bölgeye halatlarla indiği belirtilerek bunun helikopterle yapılan bir indirme operasyonu olduğu; ancak helikopterlerinin bölgeye inmediği iddia edildi. 

Habere göre İsrail insansız uçakları da indirme operasyonu sırasında özel kuvvetlerin indiği bölgeye girişi engellemek için saldırılar gerçekleştirdi.

Yediot Ahronot gazetesi Suriyeli muhalif televizyondan naklen operasyonu şöyle detaylandırdı: 

“İsrail'in Suriye'deki benzeri görülmemiş operasyonunun birkaç aşamadan oluştuğu bildiriliyor: Önce bölgeye yoğun hava saldırıları düzenleniyor, ardından İsrail güçleri helikopterlerden yere inerek İran askeri tesislerine sızıyor ve son olarak askerler tesis içindeki belgelere el koyuyor ve sorgulanmak üzere İranlıları tutukluyor.”

Operasyonda üç Suriyelinin öldüğünü iki ila dört İranlının da İsrail güçleri tarafından esir alındığını iddia eden İsrail medyası, Türkiye’den yayın yapan Suriye TV’den naklen saldırıdan sonra Suriye’nin kurtarma ekiplerinin bölgeye ulaşmasının engellediğini belirtti. 

Katar sermayeli Suriye TV ile İsrail medyasının iddiasına göre Suriye devleti çatışmalarda ölen askerlerinin “cesetlerini açıklanmayan bir yere götürdü ve bu askerlerin kaderleri bilinmiyor” yaralı siviller ise Masyaf Ulusal Hastanesi'ne tahliye edildi. 

Suriye devletinin, İsrail saldırısında ölen askerlerinin cesetlerini neden saklama gereği duyduğunun belirtilmediği haberde Suriye ordusu içinde İsrail’le işbirliği yapan unsurların bulunduğu ima edilerek şöyle dendi: 

“Kaynaklar ayrıca Suriye rejiminin içindeki unsurların saldırıyı ve asker indirmesini kolaylaştırmış olabileceğini öne sürdü.” 

Türkiye’den yayın yapan Suriye karşıtı Suriye TV ile İsrail medyası, haberine kaynak olarak ise Yunan araştırmacı Eva Kulouriotis'i gösterdi ve şu ifadelere yer verdi:

 “Yunan araştırmacı Eva Kulouriotis'in aktardığına göre, güçler, yaklaşık bir saat süren operasyonla İran Devrim Muhafızları Ordusu'na ait bir güvenlik kompleksine baskın düzenledi, tesise girerek ekipman ve dokümanlara el koydu, binayı patlayıcılarla ve hava saldırılarıyla imha etti.”

Suriyeli askeri kaynaklar: Yüzde yüz uydurma

Türkiye’deki Suriyeli muhaliflere ait Suriye TV ile İsrail medyasının geçtiğimiz Pazar günü yapıldığı öne sürülen İsrail hava indirme operasyonuyla ilgili anlatısı, Suriyeli askeri kaynaklar tarafından yalanlandı.

Suriye ordusundan bir askeri kaynak ise rejim muhalifleri ile İsrail medyasının anlattığı operasyon hikayesini “yüzde yüz uydurma” diye niteledi.

Suriyeli askeri kaynakMasyaf’a hava saldırısı yapıldığını; ancak İsrail basınında anlatılanın aksine operasyonun başarısız olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Eğer düşmanın iddia ettiği şeyler gerçekleşmiş olsaydı, Netanyahu bir basın toplantısı düzenler ve kazanımlarını bir zafer hikayesi olarak anlatırdı. İsrail rejiminin şu an böyle bir hikayeye ihtiyacı var.”

Masyaf’ta hiçbir İranlının bulunmadığını vurgulayarak haberin tamamen uydurma olduğunun altını çizen Suriyeli askeri kaynak, Suriye ordusunun Masyaf’ta koruduğu şeylerin hiçbir şekilde zarar görmediğini ve gerekirse bunun detaylarının açıklanabileceğini söyledi.

Suriyeli askeri kaynak, rejim muhalifleri ile İsrail medyasının iddialarının dün bir İsrail helikopterinin Gazze’de düşmesinin ardından İsrail rejimine zafer hikayesi uydurma çabasından kaynaklanmış olabileceğini söyledi.