ABD’den Yemen’e, İsrail adına yeni “teklif”

img
ABD’den Yemen’e, İsrail adına yeni “teklif” YDH

ABD, İsrail’e saldırılarını bırakması karşılığında Yemen’in güneyindeki çıkarlarından vazgeçeceğini bildirdi.




YDH- ABD’nin Yemen'e yönelik hava saldırılarını artırmasına paralel olarak, Ensarullah Hareketi’ni Kızıldeniz'deki İsrail gemilerini hedef almayı bırakmaya zorlamak için diplomatik çabalarını da yoğunlaştırdığı bildirildi.

ABD'nin Yemen elçisi Tim Lenderking'in, ülkesinin denizdeki gerilimin azaltılması için Rusya-Çin müdahalesini istemesinin ardından, Körfez İşbirliği Konseyi, önceki akşam yayınladığı bir bildiriyle Ensarullah Hareketi’nden aynı talepte bulundu.

Lübnan merkezli el-Ahbar gazetesinin haberine göre, bu gelişme, geçtiğimiz Kasım ayının ortasında İsrail’le bağlantılı gemilere karşı Yemen operasyonlarının başlamasından bu yana ilk kez yaşandı.

Gazete bu gelişmenin, Körfez İşbirliği Konseyi’nin “ABD’nin taleplerinin bölgesel taşıyıcısı” haline geldiğini gösterdiği bildirildi.

KİK’in açıklamasında, Yemen'in deniz ve hava destek operasyonları ile İsrail’in Gazze Şeridi'ndeki suçlarının devam etmesi arasındaki ilişkinin “gözden kaçırıldığı” görüldü.

ABD’nin Yemen Eliçisi Lenderking ile Suudi Arabistan'ın Yemen Büyükelçisi Muhammed el-Cabir, ABD Donanması'nın geri çekilmesinin ardından Kızıldeniz'deki durumla ilgili gelişmeleri görüşmek üzere dün Londra’da bir araya gelmişti.

Arap medyasında yer alan haberde, önceki akşam Londra'da ABD ve Suudi elçiler ile İngiltere'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Hamish Falconer arasında, ABD ile Suudi Arabistan'ın Yemen konusundaki görüş ayrılıklarını ele alan üçlü bir toplantının düzenlendiği belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde Washington, Rusya-Çin arabuluculuğuyla Ensarullah Hareketi’ne mesajlar göndererek, Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurma ve ablukayı kaldırma yönündeki çaba gösterme kararlılığını yinelemiş ve Yemen’e denizde gerilimin tırmanmasını durdurması çağrısında bulunmuştu.

El-Ahbar'a konuşan Sanaa'da konuya vakıf bir siyasi kaynak, ABD’nin mesajında, “İsrail'in deniz güvenliğini sağlama” karşılığında Washington'un Yemen’in güney vilayetlerindeki çıkarları ve gündemlerinden vazgeçme isteğini aktardığını belirtti.

Bu gelişme, ABD liderliğindeki “Refahın Koruyucusu” koalisyonunun yılbaşından bu yana Kızıldeniz'de İsrail seyrüseferini korumadaki başarısızlığından sonra gerçekleşti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı önceki gün yaptığı açıklamada, Yemen'de askeri gerilimin yeniden başlamasına yönelik korkusunu bildirirken, Yemen’de çatışma taraflarının silahlı çatışmaların yeniden başlamasından kaçınması ve BM yol haritasını uygulamaya başlaması umudunu ifade etti.

Sanaa'daki siyasi kaynaklara göre, KİK Genel Sekreteri Casim el-Budeyvi’nin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Riyad’da görüşmesinde Körfez İşbirliği Konseyi’nin, Rusya'yı Kızıldeniz'deki gerilimin azaltılması konusunda arabuluculuk yapmaya yönlendirmeye çalıştığı belirtildi.

Öte yandan, askeri baskılar çerçevesinde ABD ve İngiliz uçaklarının, Ensarullah kontrolündeki bölgelere yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığı kaydedildi.

Katar merkezli el-Cezire televizyonun kıdemli sunucusu Cemal er-Reyyan da ABD’nin teklifinin Gazze'deki Siyonist katliamların devamı karşılığında Yemen'e “barış” getirilmesini içerdiğini bildirdi.

ABD’nin Yemen elçisi Tim Lenderking'in el-Cezire’ye verdiği röportajı yorumlayan Reyyan, Yemen’in diğer Arap rejimleri gibi, Filistinliler katledilirken rahat içerisinde olmayı kabul etmeyeceğini bildirdi.

Ensarullah Hareketi daha önce de Gazze'yi desteklemeyi bırakma karşılığında ABD ve Batı'nın Yemen'e yönelik cazip tekliflerini reddetmişti.