7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da 10 binden fazla Filistinli tutuklandı

img
7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da 10 binden fazla Filistinli tutuklandı YDH

İsrail işgal güçleri 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nden tutuklananlar hariç 10 binden fazla Filistinliyi gözaltına aldı.




YDH- Filistin Esirler Cemiyeti, 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da 10.700'den fazla Filistinlinin tutuklandığını açıkladı. Ayrıca yapılan açıklamada, bu sayıya Gazze Şeridi'nde tutuklanan binlerce kişinin dahil olmadığı belirtti.

Bundan birkaç önce de aralarında Save the Children, Human Rights Watch ve Oxfam'ın da bulunduğu 31 kuruluş tarafından ortak bir bildiri yayınlanmıştı.

Söz konusu bildiride uluslararası toplum, kritik bir koruyucu varlık oluşturacak ve gözaltındaki hem çocuklara hem de yetişkinlere onurlu bir şekilde ve uluslararası insani ve insan hakları hukukuna uygun olarak muamele edilmesini sağlayacak tedbirleri uygulamaya çağırılmıştı.

Açıklamada, "Buna, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) tüm tutuklulara ve rehinelere, uluslararası insancıl hukukun gerektirdiği en geniş kapsamda, derhal ve sınırsız erişim izni verilmesi talebi de dahildir.” vurgusu yapılmıştı.

Örgütler ayrıca İsrail işgal ordusu tarafından keyfi olarak gözaltına alınan Filistinli çocukların derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep etmişti.

BM Çatışmalarda Cinsel Şiddet Özel Temsilcisi Pramila Patten de geçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail gözetimindeki Filistinli tutuklulara yönelik tecavüz ve diğer cinsel şiddet olaylarıyla ilgili “ciddi endişelerini” dile getirmiş ve bu tür eylemlerin normalleştirilmesini “kabul edilemez” olarak niteleyerek kınamıştı.