Batı'nın yaptırımlarına rağmen İran, Aralık 2024'te Tolou-3 ve Zafar-2 de dâhil olmak üzere 2024 sonuna kadar altı ila sekiz uydu fırlatmayı planlıyor; Çamran-1 araştırma uydusunun 550 kilometrelik yörüngeye başarıyla fırlatıldığı bildirildi.
YDH- El-Meyadin’e göre, İran, Çamran-1 araştırma uydusunu yörüngeye başarıyla fırlatarak önemli bir kilometre taşına ulaştı.
İran medyasında yer alan haberlere göre, uydu Cumartesi sabahı Kaim-100 katı yakıtlı uydu taşıyıcısı kullanılarak 550 kilometrelik bir yörüngeye yerleştirildi.
İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) havacılık ve uzay uzmanları tarafından geliştirilen Kaim-100, ülkenin ilk üç aşamalı katı yakıtlı uydu fırlatıcısı olduğundan, bu fırlatma İran'ın uzay yeteneklerinde kayda değer bir ilerlemeye işaret ediyor.
Bu yılın başlarında Kaim-100 ilk kez bir uyduyu 500 kilometrenin ötesindeki yörüngeye başarıyla yerleştirerek manşetlere çıkmıştı.
Çamran-1 uydusunun birincil amacının, özellikle irtifa ve faz açısından yörüngede manevra kabiliyetine odaklanarak çeşitli donanım ve yazılım sistemlerini test etmek olduğu belirtildi.
Ayrıca, soğuk gaz tahrik alt sistemlerinin ve navigasyon kontrol sistemlerinin işlevselliğini de değerlendirecek.
Fırlatmadan birkaç saat sonra Çamran-1 ilk sinyallerini Dünya'ya başarıyla iletti.
Yaklaşık 60 kilogram ağırlığındaki uydu, İran Savunma Bakanlığı'na bağlı Elektronik Endüstrisi tarafından geliştirildi.
Batı'nın yaptırımlarından kaynaklanan zorluklara rağmen İran uzay programında önemli adımlar attı ve 2024 yılı sonuna kadar hem yurtiçi hem de yurtdışı olmak üzere altı ila sekiz uydu fırlatmayı planlıyor.
İran Uzay Ajansı Başkanı Hassan Salarieh, Tolou-3 ve Zafar-2 uydularının Aralık 2024'te yabancı fırlatma araçları kullanılarak fırlatılmasının planlandığını ve Chabahar Uzay Merkezi'nin kurulmasının çeşitli yörünge yollarına erişimi artıracağını belirtti.
İran Uzay Ajansı'nın direktörü, özel sektör tarafından oluşturulan ve yerli olarak geliştirilen Kosar uydusunun Kasım 2024'te fırlatılmasının planlandığını açıkladı.
Bu açıklama, İran'ı bu tür girişimlere karşı uyaran başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin uyarılarının sürdüğü bir dönemde geldi.
Söz konusu teknolojinin balistik füze geliştirme için yeniden kullanılabileceğini ve potansiyel olarak nükleer savaş başlıklarının taşınmasına olanak sağlayabileceğini savunuyorlar.
İran ise bu iddiaları sürekli olarak reddederek uydu ve roket fırlatmalarının yalnızca sivil ve savunma amaçlı olduğunu ileri sürüyor.