Yemen İhvanı ABD ordusuna hizmet veriyor

img
Yemen İhvanı ABD ordusuna hizmet veriyor YDH

Yemen’in Marib Valiliği semalarında bir MQ-9 uçağının düşürüldüğünü doğrulayan bir Amerikan savunma yetkilisi, uçağın enkazının 9 Eylül'de ABD’nin “işbirlikçi güçleri” tarafından kurtarıldığını belirtti.




YDH- ABD'li bir savunma yetkilisi cuma günü VOA'ya yaptığı açıklamada, ABD'ye ait MQ-9 insansız hava aracının bu hafta Orta Doğu'da görev yaparken vurulduğunu ancak “güvenli bir şekilde” kurtarıldığını söyledi.

Ulusal güvenlik hassasiyetleri nedeniyle isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan savunma yetkilisi yaptığı açıklamada şunları söyledi: “ABD Hava Kuvvetlerine ait bir MQ-9 insansız hava aracının vurulduğunu ancak daha sonra güvenli bir şekilde yere indiğini ve 9 Eylül'de ABD ortak kuvvetleri tarafından kurtarıldığını teyit edebiliriz. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor. Olayda herhangi bir yaralanma bildirilmemiştir.”

Haber, Yemen ordusu tarafından, bu ülke üzerinde uçan bir MQ-9 insansız hava aracını düşürdüklerine dair yapılan açıklamadan günler sonra geldi.

Marib Valiliği’ndeki birtakım bölgeler yıllardır Ensarullah’la savaş halinde olan Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun “müttefiklerinin” elinde bulunuyor.

Yerel medya da söz konusu “işbirlikçi güçlerin” Marib Valiliği'ndeki bazı bölgeleri kontrol eden Islah Paritisi’ne bağlı askeri gruplar olduğunu doğruladı.

Islah Partisi daha önce ABD ile güçlü ilişkisini kabul etmişti ve bunun sonucunda Yemen'deki savaşında Suudi koalisyonunun birincil kolu haline geldi.

Müslüman Kardeşler örgütünün Yemen kolu olan Islah Partisi, bundan yaklaşık bir buçuk önce haber siteleri ‘el-Islah’da, Ensarullah Hareketi'ni İsrail'le savaşarak İran'a hizmet etmekle suçlamıştı.

ABD'nin açıklamasında İHA'nın Orta Doğu'da nerede vurulduğu ya da kimin vurduğunun belirsiz olduğuna dikkat çeken VOA, İHA'nın aynı gün -pazartesi- vurulup kurtarıldığı mı yoksa pazartesiden önce mi vurulduğunun da belli olmadığını belirtti.

VOA, kendilerinden açıklama istendiğinde ABD’li yetkililerin “şu anda paylaşılacak ek bir ayrıntı olmadığını” söylediklerini kaydetti.

Haberde, Ensarullah’ın 2014 yılından bu yana ABD insansız hava araçlarını defalarca düşürdüğü hatırlatıldı. VOA ayrıca, ABD insansız hava araçlarına yönelik saldırıların yanı sıra Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nden geçen ticari ve askeri gemilere yönelik saldırıların da İsrail rejiminin Gazze’de başlattığı soykırım savaşından bu yana ciddi bir artış gösterdiğine dikkat çekti.

Ensarullah’ın ordusunun kesintisiz saldırılarının, önemli koridordaki ticari nakliyatı “sekteye” uğrattığı ve birçok nakliye şirketinin gemilerin “rotasını değiştirmesine” de neden olduğu belirtildi.

VOA haberin sonunda ‘MQ-9’lar hakkında şu teknik bilgileri veriyor: Reaper olarak da bilinen MQ-9 insansız hava araçlarının her biri yaklaşık 30 milyon dolara mal oluyor, inmeden önce 24 saate kadar uçabiliyor ve yaklaşık 15.000 metre yüksekliğe ulaşabiliyor. Bu uçaklar hem ABD ordusu hem de CIA tarafından yıllardır Yemen üzerinde uçuruluyor.”

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri bundan bir hafta önce yapmış olduğu açıklamada, Yemen hava savunmasının, Saada Valiliği hava sahası üzerinde düşmanca casusluk ve muharebe operasyonları yürüten ABD'ye ait bir MQ-9 insansız hava aracını başarıyla düşürdüğünü bildirmişti.

Yahya Seri bunun, Yemen hava savunmasının 72 saat içinde düşürmeyi başardığı ikinci, “Vadedilen Fetih Savaşı ve Mescid-i Aksa Tufanına destek amacıyla yapılan Kutsal Cihad” sırasında düşürülen dokuzuncu MQ-9 insansız hava aracı olduğunu belirtmişti.