İsrail’in pusulası yönünü şaşırdı

img
İsrail’in pusulası yönünü şaşırdı YDH

Haaretz, İsrail ordusunun dikkatini kuzeye çevirmeye hazır olduğunu ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun harekatı Kasım'a kadar ertelediğini bildiriyor.




YDH- Haaretz'den Amos Harel'e göre, üst düzey askeri liderler mevcut zorlukların Lübnan'da geniş çaplı bir operasyonu engelleyebileceğinden endişe duyuyor ancak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile aralarındaki çekişmeli ilişki, yargı reformu krizi ve 7 Ekim'den bu yana İsrail ordusunun hazırlık durumundaki düşüş nedeniyle bunu açıkça ifade etmekten çekiniyorlar.

İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaların tırmanması konusunda ABD yönetiminde artan endişelerin bir yansıması olarak ABD Başkanı Joe Biden'ın özel temsilcisi Amos Hochstein'ın Pazartesi günü Lübnan ve İsrail'i ziyaret etmek üzere Orta Doğu'ya gitmesi planlanıyor.

Yerleşimcilerin tahliyesi, rejim yetkilileri üzerinde bir çözüm getirmeleri için kamuoyu baskısı yaratıyor ancak ateşi durduracak diplomatik bir çözüm ''Netanyahu'nun koyduğu engeller dolayısıyla'' olası görünmüyor.

Harel, Hizbullah'ın saldırılarının sınırdan öteye ulaştığını, yerleşimcilerin yaşamlarının sekteye uğradığını belirtiyor.

Geçtiğimiz hafta İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Gallant “ağırlık merkezi kuzeye doğru kayıyor.'' dedi.

Savunma Bakanı ve Genelkurmay, İsrail ordusunun çabalarını Hizbullah'la mücadeleye odaklamak ve Gazze Şeridi'ndeki kuvvet konuşlandırmasını azaltmak amacıyla kuzeydeki dayanılmaz duruma dikkat çekti.

Netanyahu'nun sözcüleri Refah Tugayı'nın yenilgiye uğratıldığı iddialarına itiraz ederek orduyu yalan yaymakla suçladı.

Refah'taki görevin tamamlandığını ilan etmek, Netanyahu'nun Gazze'de bitmek bilmeyen savaşı sürdürme bahanesini ortadan kaldıracak, bu da siyasi çıkmazı sürdürerek başbakana iktidarda daha fazla zaman kazandıracak ve bir devlet soruşturma komisyonu kurulması yönünde artan çağrıları geri çevirecektir.

Netanyahu, çeşitli baskılar ve kısıtlamalardan etkilenerek Gazze'deki askeri eylemleri tırmandırmak ya da Lübnan'a odaklanmak arasında bir ikilemle karşı karşıya.

Vereceği kararlarda İsrail ordusunun kaynaklarını, yedek askerler üzerindeki baskıyı ve neredeyse bir yıldır süren çatışmalar nedeniyle askere alınan askerlerin yorgunluğunu göz önünde bulundurması gerekiyor.

Genelkurmay zayıflamış durumda ve Netanyahu asılsız başarı iddialarında bulunurken pozisyonunu korumakta zorlanıyor.

Önemli bir baskı olmadan, ABD başkanlık seçimlerinden önce tutuklu-rehine müzakerelerini sürdürmesi pek olası değil.