İsrail medyası: Kuzey ihmal edildi, çöküş halindeyiz

img
İsrail medyası: Kuzey ihmal edildi, çöküş halindeyiz YDH

İsrailli bazı politikacı ve yetkililer, işgal altındaki kuzey topraklarında yaşanan mevcut durum nedeniyle hükümete eleştiriler yöneltti.




YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, birtakım İsrailli politikacılar ve yetkililer, son birkaç gündür işgal altındaki Safed bölgesindeki İsrail üslerine Lübnan'dan sürekli olarak düzenlenen roket saldırıları karşısında hükümetin tutumundan memnun değiller.

Hizbullah, İsrail uçaklarının Lübnan kentlerine ve sivillere yönelik saldırılarına karşılık olarak işgal altındaki toprakların derinliklerine roket saldırıları düzenleyerek İsrail işgal güçlerinin tırmanışına karşılık verdi.

Daha dün Hizbullah savaşçıları Safed bölgesindeki İsrail askeri mevzilerine en az iki roket fırlatarak İsrail'in Güney Lübnan'dan çekilme hattından 20 km kadar uzakta bulunan üsleri hedef aldı.

“Kuzey İçin Mücadele” girişiminin direktörü Rafael Slab, işgal altındaki kuzey topraklarındaki mevcut durum nedeniyle İsrailli yetkilileri eleştirdi ve bunun gelecekteki sonuçlarına dikkat çekti.

İsrail yayın kuruluşu Kanal 14'e konuşan Slab, “Metulla, Kiryat Şmona, Safed ve Nehariya'ya yönelik roket saldırılarına karşılık vermeyenler eninde sonunda İsrail'in yumuşak karnı olan Guş Dan bölgesinden darbe alacaklar” dedi.

Guş Dan, İsrail işgali altındaki topraklardaki en büyük metropol alanı ve rejimin finans ve yüksek teknoloji sektörlerinin merkezidir.

Merkezinde yer alan Tel Aviv'den başlayarak alt bölümlere ayrılan söz konusu bölge, daha sonra bir iç metropol alanı, bir dış metropol alanı ve etki alanlarını içerecek şekilde genişlemekte.

Ayrıca, bölge İsrail rejiminin ekonomik üretiminin büyük bir kısmını ve İsrailli yerleşimcilerin en büyük bölümünü içermekte.

Belediye başkanı: Safed öldü

Slab'ın açıklamaları, Hizbullah'ın operasyon alanını işgal altındaki Safed ve Roş Pina şehirlerini de içine alan Tiberya Gölü'nün kuzeyindeki bölgeleri kapsayacak şekilde genişletmesinin ardından geldi.

İsrail yayın kuruluşu Kanal 13'e göre son 48 saat içinde Lübnan'dan işgal altındaki topraklara 150'den fazla roket atıldı.

Bu arada İsrail Safed Belediye Meclisi Başkanı Yossi Kakon, kentin Hizbullah'ın saldırılarının ana hedefi haline geldiğini ve bu durumu “rutin” olarak nitelendirdiğini söyledi.

Benyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin ayrılmaz bir parçası olan Şas Partisi'nin bir üyesi olan Kakon, “Bir çöküş halindeyiz” dedi.

Kakon ayrıca “ölü” olarak nitelendirdiği kentteki vahim durumla başa çıkmak için “tek bir kişinin bile” sorumluluk üstlenmediğini söyledi.

İsrail meclisinin ‘Çocuk Hakları Kimisyonu’ Başkanı Eli Dellal de katıldığı bir toplantıda “Devletin kuzeydeki vatandaşlarını bu şekilde terk etmesi kabul edilemez,” demişti.

İsrailli Tümgeneral: Lübnan ile savaş bir hata

Hizbullah'ın Filistin halkına destek operasyonları bağlamında, eski bir İsrailli komutan ve yedek subay olan Tümgeneral Noam Tibon, özellikle Lübnan ile kuzey cephesinde “İsrail'in ne zafere ulaştığını ne de zafere doğru gittiğini” söyledi.

İsrail Kanal 12'de yayınlanan bir açık oturumda Tibon, işgal altındaki kuzey topraklarının “ihmal edildiğini ve yakıldığını” ve yetkililerin bölgedeki gelişmelerle ilgili olarak gerçekleri söylemediğini belirtti.

Ayrıca, Netanyahu'yu bölgedeki İsrailli yerleşimcileri ihmal etmekle suçladı.

“Kuzeyde büyük bir savaş başlatmak güney cephesinin kapatılmasını gerektirir,” diyerek sırasıyla Lübnan ve Gazze cephelerine atıfta bulundu.

Tibon, “Orduya yeniden toparlanması ve tümenleri güneyden kuzeye aktarması için zaman verilmeli” diyerek Lübnan'a saldırmanın karmaşıklığına dikkat çekti.

Devam eden yıpratma savaşının İsrail'i “yorduğunu” ve “bir hata” olduğunu kaydeden Tibon, İsrail ordusunun güvenlik görevleri için çok küçük ve üç tümenden yoksun olduğunu kabul etti.

Hizbullah, askeri ve hassas vuruş kabiliyetlerinin çok küçük bir kısmını kullanarak kuzey cephesi boyunca ve İsrail işgali altındaki toprakların onlarca kilometre derinliğindeki hedefleri tehdit ederek, hassas bir şekilde vurabilmekte.

Hizbullah'ın insansız hava araçları kuzey bölgeleri üzerinde rahatsız edilmeden uçuyor

Hizbullah'ın kullandığı en başarılı silahlardan biri de tek yönlü saldırı dronları ve diğer insansız hava araçları oldu.

İsrail Ordu Radyosu'nun haberine göre, bugün Lübnan'dan fırlatılan bir insansız hava aracı 10 dakika boyunca uçarak İsrail'in geri çekilme hattından Ürdün Nehri yakınlarındaki Hula Vadisi'ne kadar 30 kilometre boyunca hiçbir engelle karşılaşmadan ilerledi.

Kısa bir süre sonra Lübnan'dan fırlatılan bir insansız hava aracının saldırısında biri orta derecede olmak üzere üç kişinin yaralandığı haberi geldi.

Daha önce İsrailli yayın kuruluşu Kanal 13, Hizbullah'ın insansız hava araçlarının İsrail hava savunması için “ana zorluk teşkil ettiğini” bildirmişti.

Haberde Hizbullah'ın tek yönlü saldırı İHA'larının hedeflerini vurduğu, ancak İsrail'in en üst düzey Demir Kubbe sistemi ve savaş uçaklarının bunları düşürmekte başarısız olduğu vurgulandı.

Yayın kuruluşu, Gazze'ye yönelik savaşın başlamasından bu yana İsrail işgali altındaki kuzey topraklarına 1,000'den fazla insansız hava aracı fırlatıldığını açıkladı.

İsrailli siyasi ve askeri kademe Lübnan'ı geniş çaplı bir operasyonla tehdit ederken, rejimin ekonomik merkezinde daha gelişmiş silahlar kullanarak bu tür senaryoları yeniden yaratmak, İsrailli yerleşimcilerin ve liderlerinin karşılaştığı krizleri daha önce görülmemiş bir ölçekte ağırlaştırmakta.